Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Дай Боже, догодина пак да посрещаме червено яйце!“

Защо първото великденско яйце е червено?

Писаните яйца се подаряват на най-обичните ни хора

Снимка: архив

Традиция повелява Великденските яйца да се боядисват на Велики четвъртък от най-възрастната жена в семейството. В миналото в по-заможните домове се боядисвали около 500-600 яйца – за да стигнат до Спасовден и да има за всички домашни, а също за роднини и гости, за сиромаси и пътници. За багренето се приготвяли бои от различни растения: червеното се постигало с риган, зеленото – с коприва, оранжевото – със смрадлика, а жълтото – с орехова шума или ябълкови кори. 


Преди да започне, стопанката палела свещ и се прекръствала с думите: „Дай, Боже, догодина пак да посрещаме червено яйце!“

Първото яйце задължително се боядисва в червено. Защо ли?

„От една страна яйцето е първата блажна храна, с която по традиция се отговява след дългия пост. В християнството то се тълкува като символ на Христовия гроб, който неговите последователи намират празен след Възкресението и по-общо, като символ на вечния живот и духовното спасение  обяснява доц. Вихра Баева от Института по етнология и фолклористика към БАН. – И във фолклора яйцето е ключов образ – то се свързва със слънцето, с живота и с плодородието, предпазва от зли сили, с него се лекува и се развалят магии. От друга страна, червеният цвят, който според богословите символизира пролятата кръв на Спасителя, в традиционната култура означава живот, енергия, жизнена сила и в същото време прогонва всичко лошо и опасно.“


С първото боядисано червено яйце се натъркват бузите на децата, момите и младите булки, за да са здрави и запазени от всякакви злини. Поставяме го при домашната икона и го пазим цяла година, за да носи здраве и благополучие в дома. На Великден червени яйца се носят и в църквата, като се оставят пред иконите. С тях също се отговява – за първи път се хапва блажно след дългия пост.

Особен смисъл имат тъй наречените „писани яйца“. Те не са предназначени за ядене, а се подаряват на особено близки и обичани хора и се пазят като скъп спомен. Оттам идва и поговорката „Гледат го като писано яйце“.

За различните техники за украса на великденските яйца разказва публикацията „Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти..

публикувано на 25.07.21 в 06:20

Имената, които прославят България на международните театрални сцени

Тази седмица първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова , получи почетен знак „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова. Събитието се състоя само дни след като Бакалова мина по червения..

публикувано на 24.07.21 в 07:40

184 години от рождението на Апостола на свободата

„Свята и чиста република“ – такава мечтае България човекът, който я обиколи надлъж и шир, за да основе революционни комитети и да подготви Отечеството за свободата. Днес,18 юли 2021 г., се навършват 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев..

публикувано на 18.07.21 в 05:45