Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 437

| обновено на 18.05.21 в 19:18
Снимка: БГНЕС

Отпада изискването за PCR за деца при влизане в България
От 19 май, не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани на държави членки на ЕС, на страните по Шенгенското споразумение, Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, САЩ, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Руска Федерация, Израел, Кувейт, Беларус и Турция. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май.

Със същата заповед, считано от 19 май, временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Те подлежат на 10-дневна карантина.

От 31 май всички ученици преминават на присъствено обучение
От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици, нареди в своя заповед от днес здравният министър от днес.

От същата дата се разрешава и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания по интереси, занимални и други.

Малко над 300 училища в страната ще удължат учебната година
Това обяви служебният министър на образованието Николай Денков като обясни, че се спазва заповедта на неговия предшественик Красимир Вълчев. Удължението засяга училищата, които миналата година временно прекъснаха обучението на учениците от първи до четвърти клас. Всички останали училища ще могат да използват допълнителните две седмици за учениците от четвърти до шести клас и съответно три седмици за тези от първи до трети клас по два начина: за задължителни занимания за наваксване на учебен материал или за извънкласни дейности по желание.

Още за приключването на учебната година – ТУК.

България и ЕК ще си сътрудничат за насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19
Възможностите за сътрудничество между България и Представителството на Европейската комисия и популяризиране на ваксинацията срещу коронавирусна инфекция обсъдиха днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов.

„Само когато достигнем 70% колективен имунитет, ще можем да се върнем към нормалния живот. Затова е изключително важно институциите да работят заедно, за да може информацията да стигне до всички граждани”, каза Кацаров. В хода на разговора той посочи, че в момента се работи по промени в Плана за възстановяване и устойчивост, и по-конкретно в раздел „Здравеопазване“. Очаква се те да са готови до края на седмицата.

Продължават мерките за запазване на заетостта
Продължава действието на общо четири мерки в подкрепа на заетостта и семействата заради пандемията на коронавирус, реализирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Сред тях са „Запази ме" – за затворените бизнеси, и „60/40” за фирми с доходи, намалели с над 20% през пандемията, съобщават от Агенцията по заетостта. 
Днес стана ясно, че Европейската комисия е одобрила над 173 милиона евро допълнително финансиране по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" за България. Средствата са предназначени за запазване на работни места, укрепване на малките и средни предприятия и подпомагане на семейства с ниски доходи, предаде от Брюксел кореспондентката ни Ангелина Пискова.

Зелени коридори за имунизация в Кюстендил и региона
Осигурени са зелени коридори за имунизация на всички желаещи в Кюстендил, Дупница и в Бобов дол, обявиха от РЗИ.  Ваксинацията се осъществява с всички видове ваксини. Общопрактикуващите лекари също имунизират, желаещите обаче не са много, а броят на преболедувалите в града и района вече е голям, съобщи кореспондентът на БНР Кирил Фалин.

Имунизационният кабинет в Кюстендил в сградата на РЗИ работи от 9 до 15.00 ч. Същият в Дупница работи всеки работен ден от 9 до 15 ч.; събота и неделя от 11 до 14, ч., а този в Бобов дол - от 9  до 16 ч.

Спазва се издадената от здравния министър д-р Стойчо Кацаров заповед за приоритетно ваксиниране в дните от понеделник до четвъртък за хората над 60 г. с хронични заболявания.

Откриха ваксинационни пунктове на границата със Северна Македония
Разкрити са 2 центъра за ваксинация срещу Covid-19 на граничните пунктове към Северна Македония при Станке Лисичково и Златарево. Пред БНР- Благоевград инициаторът за мобилните пунктове д-р Милен Врабевски обяви, че в тях вече могат да се ваксинират гражданите на Северна Македония с български паспорти, постоянно пребиваващите, както и временно пребиваващите и техните семейства.

От 19 май пунктовете ще заработят в режим „зелени коридори“ и „гражданите от другата страна на границата, могат свободно да идват и да се ваксинират“, каза д-р Врабевски. Осигурените ваксини са на Пфайзер, Модерна и Янсен.  Записаните за имунизация желаещи, засега са около 2000.

4,1% са новозаразените с коронавирус при направени 16 505 теста
677 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Положителни са 4,1% от направените 16 505 теста, сочи Единният информационен портал. Отново София е с най-висок брой заразени – 113, следвана от Стара Загора със 73, Пловдив с 49 и Благоевград с 43.

Намалява числото на регистрираните активно болни до 32 844. Хоспитализирани са 4592 от пациентите, като на дневна база, спадът е с 406 заети легла. На интензивно лечение са 490 заразени.

За изминалото денонощие са починали 84 души, а излекуваните са 2207.

Поставените дози на ваксини за изминалите 24 часа са 18 236, общо от  началото на кампанията – 1 134 977. Напълно имунизираните, с поставени две дози от ваксината, вече са 425 971 души.

Проверяват с бърз тест всички, влизащи в Гърция
Всички, които влизат в Гърция, ще бъдат тествани на граничните пунктове за коронавирус с бърз тест, съобщават от министерството на здравеопазването.От днес за пътуване с ферибот се изисква документ за здравния статус на пътниците, съобщи кореспондентът на БНР Катя Пеева.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00