Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 438

Снимка: БГНЕС

10,5% от българите над 60 г. са с две дози ваксини срещу Covid-19
17,5 на сто от всички български граждани над 60 години са имунизирани с първа доза ваксина срещу Covid-19, а близо 209 хиляди са със завършен курс на имунизация, или 10,5%. Това съобщиха от здравното министерство в отговор на медийни запитвания. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров приоритизира тази възрастова група в работата на зелените коридори за ваксинация.

Като общ брой най-много са у нас са ваксинираните на възраст между 25 и 49 години – близо 340 хиляди.

Излекуваните от Covid-19 за денонощието са 6 пъти повече от новозаразените
457 са новите случаи на коронавирус в страната. Положителни са 3,3% от направените 13 794 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град – 67. Следват областите Варна с 39, Пловдив с 35 и София с 32. В област Разград не е регистриран нито един случай.

Продължава спадът на хоспитализираните. В болница са 4379 пациенти или с 213 по-малко от предходния ден. 485 са в интензивни отделения. Регистрираните болни са 30 483.

През изминалото денонощие са починали 36 души. Като излекувани са отчетени 2782. През денонощието са поставени 26 071 дози ваксини. Общият им брой достигна 1 161 048. Със завършен имунизационен цикъл от 2 ваксини са 440 924 души.

Денонощие без новорегистрирани заболели в Кюстендил
Нито един положителен случай на Covid-19 не е регистриран за последното денонощие в Кюстендил и общината, което не се е случвало от месеци, казаха от областния кризисен щаб. Новите случаи за областта са 12. В Covid-отделението на болницата са хоспитализирани 10 души. От тях трима са на интензивно лечение, останалите са в средно тежко състояние. Допреди по-малко от месец в двете Covid- отделения имаше настанени за лечение над 80 пациенти, припомня кореспондентът на БНР Кирил Фалин.

Фармацевти: Системата за електронни рецепти няма да заработи безпроблемно

Почти всички аптеки и общопрактикуващи лекари в Пловдив и областта са готови да издават електронни рецепти. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на БНР-Пловдив Дима Стайкова, председател на Регионален съюз на фармацевтите. Те обаче изразяват сериозни резерви за готовността на системата да заработи с тях от 1 юни, когато лекарствата по Здравна каса ще се отпускат само по този начин.

Фармацевтите са притеснени, че в момента тече тестов период за системата, а от  1 юни натоварването ще е много по-голямо, което може да доведе до забавяне на изпълнението на рецептите.

„В момента системата работи дори не с 10% от капацитета, който би я натоварил в следващия месец. Притеснени сме да не се получи някакво излишно забавяне, което да доведе до напрежение сред пациентите и аптеките“, каза още Дима Стайкова.

Възможни са грешки в сертификатите за имунизация

При отчетена грешка в сертификатите за имунизации срещу коронавирус, общопрактикуващите лекари или тези от имунизационния кабинет, подават информация в РЗИ, а служители на инспекцията извършват проверка на данните. След това РЗИ изпраща верните данни в здравното министерство, обясни д-р Фани Петрова, директор на РЗИ Пазарджик.

„В РЗИ Пазарджик има сигнали за повече от 20 подобни грешки досега“, каза още д-р Фани Петрова. По думите ѝ проблемът е основно в това как системата генерира превод на имената. „Ние подаваме имената на ваксинираните на български език, а системата автоматично ги превежда“, уточни тя в интервю за БНР-Пловдив.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00