Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 441

Снимка: архив

Необходима е нова стратегия за управление на пандемията
Необходими са промени в начина и стратегията за управление на пандемията, тъй като резултатите не са задоволителни. Ще се търси точен баланс между адекватността на здравните мерки, продължаване на ваксинационния план с необходимото темпо и подпомагането на българския бизнес с акцент върху малките и средни предприятия. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в интервю за БНТ. По думите му е "необходимо време, за да подредим държавата, след като в държавната администрация е заварен хаос". Скоро обществото ще се запознае и с новата икономическа стратегия, подготвяна от правителството.

От 1 юли ще се придвижваме с Европейски сертификат за ваксиниране
Европейският зелен сертификат за ваксиниране срещу Covid-19 трябва да влезе в сила от 1-ви юли, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение за сертификата, който трябва да улесни свободното движение в общността.

Под 4 хиляди са болница с Covid-19
362 са положителните проби за последните 24 часа, или 2,5% от направените 14 466 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. За първи път от края на февруари пациентите с Covid-19, които се нуждаят от болнично лечение са под 4 хиляди. Те са 3 849, в интензивни отделения са 417 пациенти с коронавирусна инфекция. 27 са починали през изминалото денонощие, излекувани са 1413. Над 494 хиляди души имат две дози.
Вчера в страната ни пристигнаха 36 хиляди дози от ваксината срещу Covid-19 на фармацевтичната компания AstraZeneca. Днес се очакват още толкова дози от производителя Moderna.

Румъния постави България в „зелената зона“ за Covid-19
Отпадат ограниченията за пътуване от България към Румъния, съобщи българското Министерство на външните работи. По информация на посолството ни в Букурещ с решение на румънските власти, считано от 21 май 2021 г., България е включена в списъка на страни от т.нар. "зелена зона", за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно - не се налага карантина, не се изисква представяне на негативен резултат от RT-PCR тест или други документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.
Припомняме, че по-рано този месец Румъния въведе класификация на държавите, според която те попадат в „зелена“, „жълта“ или „червена“ зона от гледна точка на риска, свързан с пандемията от COVID-19, според общата кумулативна честота на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни.

При спазване на мерките откриха плажния сезон в "Крайморие"
От днес е открит сезонът на бургаския плаж „Крайморие” в залива Ченгене скеле, предаде БНР Бургас. За безопасността на плажуващите ще се грижат двама спасители и медицински специалист. Спазена е заповедта на Министерството на здравеопазването за отстояние от минимум 8 метра между чадърите, заради което те са намалени с до 20 %.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00