Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

През 2020 г. около 70 000 души не са разбрали, че са останали без личен лекар

Омбудсманът Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Само през миналата година около 70 000 пациенти са разбрали, че са останали без личен лекар поради прекратяване на практиката му, едва след като са го потърсили във връзка със здравословен проблем. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в Международна научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от Института за държавата и правото. Тя бе категорична, че държавата трябва да намери механизми за адекватно решаване на този тип проблеми. 

Според Ковачева, цитирана от пресслужбата на ведомството си, през 2020 г. жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването са над 1 000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, технически грешки в издадени сертификати за ваксиниране и др. Към момента няма възможност за корекция на сгрешени данни в сертификатите, каза тя. 

Миналата седмица Ковачева е изпратила препоръка до здравния министър по този проблем. С проблем се сблъскват и гражданите, които са си поставили две дози от различни ваксини. „Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен“, подчерта омбудсманът.


Още от категорията

Все повече пътници посреща летище Пловдив

От 3 на 12 седмично са се увеличили в края на 2021 г. полетите, обслужвани от Летище Пловдив. Това отчете изпълнителният директор Пламен Спасов пред БНР Пловдив. От ноември миналата година летището обслужва полети на нискотарифните Уизеър и Райънеър..

публикувано на 12.01.22 в 05:05

Израел отмени забраната за влизане на чужди граждани

Израел отмени забраната за влизане на чужди граждани, въведена с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи българското Външно министерство. По информация на посолството ни в Тел Авив пътуване до Израел се допуска само за..

публикувано на 11.01.22 в 18:19

Снеговалежът спира, но студът ще се усилва

През нощта облачността ще е значителна. В южните и планинските райони ще продължи да вали сняг. Минималните температури ще са между минус 7 и минус 2°, в София до минус 7.   В сряда валежите ще спрат. Облачността ще се разкъсва на много места до..

публикувано на 11.01.22 в 16:30
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"