Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 447

Снимка: БГНЕС

Започва проучване на здравното обслужване на населението през пандемията
В срок от 30 дни Националният център по обществено здраве и анализи трябва да извърши анализ на здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията на Covid-19. Това нареди със заповед от днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Експертите ще анализират причините за големия брой починали хора, както и въздействието на разпространението на  Covid-19 върху регистрираната смъртност. На анализ ще подлежи и дейността на центровете за спешна медицинска помощ, специализираната извънболнична помощ, лабораториите и болниците. Ще бъдат оценени също ефектът от прилагането на отделните противоепидемични мерки и ваксинационният процес.

Здравният министър утвърди Цифровия Covid сертификат на ЕС
Със заповед от днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров Covid сертификат на ЕС (EU Digital COVID Certificate) за извършена ваксинация срещу Covid-19.

Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Covid-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар.

Сертификатите са за завършена ваксинационна схема, незавършена ваксинационна схема и завършена смесена ваксинационна схема.

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

За всички извършени до 1 юни 2021 г. ваксинации ще бъдат създадени Цифрови Covid сертификати на ЕС, като гражданите ще могат да ги получат по общия ред.

Заповедта влиза в сила от 1 юни 2021 г.

2,2% са новозаразените с Covid-19
293 са новозаразяване с коронавирус в страната през последното денонощие, сочи Единният информационен портал. Положителни са 2,2% от направените 13 164 проби. Най-много са заразените в София – 57. Единствено областите Видин, Монтана, Русе и Габрово остават оцветени с червено за ниво на заразяване над 120 човека на 100 000 души население.

Активно болните са 21 026. От тях хоспитализирани са 3295 пациенти. 379 са настанените в интензивни отделения. Починалите с установен коронавирус за последните 24 часа са 20 души. Излекувани за денонощието са 1838 души.
Поставените ваксини са 18 212. С поне една доза са 1 321 786 българи. Над 533 000 души са със завършен имунизационен цикъл с по две дози ваксина срещу Covid-19.

България кани руските власти да инспектират българските курорти
С писмо социалният министър Гълъб Донев е поканил делегация на руските власти да посети българските курорти и на място да се увери във взетите мерки за сигурността на туристите в пандемията от Covid-19, съобщи Асоциацията на руските туроператори – АТОР.

В писмото се подчертава, че руско-българските отношения се основават на дългогодишни традиции и на исторически връзки, а Русия е приоритетен туристически пазар. Припомня се, че преди пандемията стотици хиляди руски граждани избираха страната ни за почивка заради разнообразието на българския туристически продукт. Донев припомня и че от 1 май 2021 г. България отвори границите си за руски туристи, като вече издава и входни визи. 

България влиза в зеления списък на Германия от 30 май
Институтът „Роберт Кох“ извади България от списъка на рисковите зони за пътувания. Така от 30 май страната ни влиза в зеления списък на Германия. Информацията за промените е публикувана на официалната страница на германския институт, съобщи българското Министерство на туризма. Според актуалните данни,  оповестени днес, се вдигат забраните и ограниченията, свързани с Covid-19 при пътувания от Германия към България.

Личните лекари ще ваксинират и лица извън пациентските си листи
Общопрактикуващите лекари ще участват в осъществяването на имунизационната кампания срещу Covid-19, като ваксинират и желаещи лица извън обхвата на пациентските им листи. Това е наредил министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед. Разпореждането вече е съобщено на регионалните здравни инспекции, които трябва да уведомят лечебните заведения на територията на съответната област.

Д-р Петко Загорчев: Трябва да има клинична пътека за пост-Covid-синдром
„Covid-19 е с изключително разнообразие по тежест, форми, индивидуалност. Това заболяване ни припомни индивидуалния подход към пациента. Ще има работни групи, но ориентировъчни схеми – не. Това е сериозно заболяване с разнообразие на клиничната картина“. Това каза пред БНР д-р Петко Загорчев, началник на Спешното отделение на МБАЛ в Шумен. Той е част от група лекари, изследвала пост-Covid-синдрома. Според заключенията 80% от преминалите болестта имат проблеми като повишена тревожност, нарушение на паметта, депресивни състояния, нежелание за работа и за социални контакти. 

Осъдиха РЗИ Пазарджик за карантина след грешен Ковид тест
Регионалната здравна инспекция в Пазарджик е осъдена за втори път заради наложена карантина след сгрешен тест, с което са нарушени граждански права. Решението е на Пазарджишкия административен съд. Делото е заведено от Кръстъо Владов, баща на многократния шампион, джудиста Борислав Владов, който не успя да се яви на европейско първенство в Хърватия заради принудителното изолиране. Преди състезанието представителите на спортния клуб били тествани в софийска лаборатория. След като тестът на Борислав се оказал положителен, в рамките на деня, той и баща му  си направили нови два теста в други две независими лаборатории, които показали отрицателни резултати, но въпреки това са били поставени под карантина в Пазарджик за 14 дни.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00