Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анкета на уеб сайта на Радио България показа:

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

Снимка: архив

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина, техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история.

Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО?

Обобщените резултати от нея на десетте езикови версии на Радио България показват, че най-разпознаваеми са Рилският манастир и старият град Несебър. Това са и две от най-популярните дестинации за културен туризъм у нас.

Боянската църква, която също е обект на ЮНЕСКО, се нарежда на трето място по разпознаваемост сред интернет аудиторията ни.

Най-малко гласове, и съвсем основателно, са получили Перперикон и Хераклея Синтика. Те не са част от Списъка на ЮНЕСКО, но - най-вероятно заради популярността си, придобита в последните години, са приобщени от някои участници в анкетата към него. 

Повече за включените културни паметници от България в Списъка на световното културно и природно наследство можете да прочетете ТУК.

Благодарим ви за участието в допитването и ви каним да се включите в следващата ни викторина, която съвсем скоро ще се появи на сайта на Радио България!

Съставил: Красимир Мартинов

Снимки: архив, Лиляна Узунова

Още от категорията

Положителни са под 0,6% от тестовете за Covid-19 за денонощието

54 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие, което е 0,57% от направените 9 402 теста , съобщиха от Единния информационен портал.  За последното денонощие няма починали с Covid-19. Излекуваните са 13. Хоспитализирани са..

публикувано на 25.07.21 в 09:25

135-има новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 135 случаи на коронавирус от направените 18 419 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 0,73% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 27, в Бургас – 15 и в..

публикувано на 24.07.21 в 08:38

Денонощие без починали с Covid-19 в България

57 са новите случаи на коронавирус в България при направени 10 701 теста. Положителни са около половин процент от пробите , показват данните в Единния информационен портал.  В 12 области няма новорегистрирани случаи - Велико Търново, Видин, Добрич,..

публикувано на 18.07.21 в 09:14