Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петър Тодоров от Франция: Правителство „на всяка цена“ не може да произведе реформи

Пламена Тенева: Надявам се това да са последните парламентарни избори за тази година

Снимка: личен архив

„Гласувах с ясното съзнание, че никога няма да изберем перфектното управление, но мисля че когато човек е упражнил правото си на глас, той може после да държи сметка на новата власт. Надявам се, че съм гласувал за по-малкото зло!“, каза за Радио България Петър Тодоров, доктор по физика и IT специалист, който от 15 години живее и работи във Франция. Той не очаква в страната да настъпят радикални промени след 11 юли, но въпреки това се надява, че България ще поеме в правилната посока.


„Мисля, че най-централният въпрос, който се изтъква и от партньорите ни в ЕС, това е въпросът за върховенството на закона. Защото не може едно общество да функционира нормално ако властта не се отнася към всички по еднакъв начин. Мисля, че това е сфера, която не функционира добре в България и се надявам новата власт да започне реформа на съдебната система. Не съм убеден, че след 11 юли, независимо от резултатите, трябва да се състави правителство на всяка цена, защото една такава власт не може да произведе реформите, от които държавата спешно се нуждае.

Правителство „на всяка цена“ ще представлява обикновено разпределение на постове, ще се стигне до пълен политически блокаж. Подобна власт няма да успее да изведе страната от кризата и да я насочи в правилната посока. Смятам, че конституционната уредба на България много добре очертава ролята на служебния кабинет и гарантира стабилност на управлението. Видяхте какво се случи в Израел, където имаше няколко поредни парламентарни избори, докато накрая се реши, че страната ще поеме в нова посока.“


Според Петър Тодоров в момента в България има правителство и то функционира много добре. „Така е предвидено в конституционния ред и смятам, че ако има още едни избори, ако страната ни продължи да се придвижва по пътя, по който е поела, това ще е добре за всички“ – каза в заключение Петър Тодоров.

Пламена Тенева-Ман, обаче се надява тези избори да са били последните, в които сме гласували за парламент през настоящата година. Тя живее във френската столица и работи там като инженер повече от 20 години. „Надявам се, че вече ще има коалиционно правителство в България, да се стабилизират нещата в страната и да се успокоят хората“, сподели тя пред Радио България. Макар някои българи да поставят под съмнение необходимостта сънародниците ни зад граница да участват в изборния процес, Пламена е щастлива, че има тази възможност:


„Аз си оставам българка, пътувам редовно до България с цялото семейство и не изключвам възможността и да се върна един ден, със съпруга ми. България е важна част от моя живот.“

Сънародничката ни от Франция формулира и някои недостатъци в Изборното законодателство: „Сега гласуваме само за партии и нямаме право на преференциален вот“ – казва тя:

„Би било най-добре ние, от район „Чужбина“, да си имаме списък с наши кандидати за депутати, за които да гласуваме. Мисля, че това е справедливо, защото вече много хора пътуват, а и самите българи все по-често са извън страната. Затова е добре да има депутати, които специално да са запознати с проблемите на тези българи. Иначе промяната е добра в посока, че има повече изборни секции, което позволява по-спокойно да гласуваме. В Париж ние-българите сме активни, когато има избори. Дано не се налага, но ако има нови избори, пак ще излезем да гласуваме“.

Снимки: архив Петър Тодоров

Още от категорията

Улица в Италия носи името на Васил Левски

В италианското градче Болгаре в областта Ломбардия кръстиха улица на името на Васил Левски. Идеята е на българския генерален консул в Милано Таня Димитрова . Градчето Болгаре, с население от 7000 души, e в съседство на Бергамо. Съществува от времето на..

публикувано на 07.10.21 в 11:53
Димитър Иванов

Доброволците очакват организационни трудности пред изборите в чужбина

Екипите по места са уморени. Централната избирателна комисия - ЦИК не е отговорила на нашите предложения за съвместна работа.   Очертават се тежки избори за организиране в чужбина. Това прогнозира пред БНР Димитър Иванов от „Мрежата на изборните..

публикувано на 07.10.21 в 09:46
Проф. Ивайло Груев

Фигурата на спасителя – все така търсена, въпреки горчивите уроци от миналото

Как изглежда България на прага на трети за годината парламентарни избори и редовен вот за президент и вицепрезидент? Какви са надеждите за формирането на стабилно мнозинство, което е в състояние да излъчи правителство? Тези въпроси не спират да..

публикувано на 06.10.21 в 11:29