Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Master of art“ с първо издание в Копривщица и отвъд филмовата си история

Снимка: FB/MasterofArtFilmFestival

Шестото издание на Международния филмов фестивал за документално кино „Master of Art“ ще се проведе в 6 града – София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август –12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август).

„Разширяването на нашата публика е приоритетен въпрос за нас“ - казва създателят на фестивала Найо Тицин.

И тази година, той заедно със своята съпруга оперната прима Александрина Пендачанска и джаз певицата Хилда Казасян, отварят нов етап от историята на феста. В дните между 25 и 29 август в Копривщица „Master of Art“ се превръща във Фестивал на изкуствата. Той ще обедини по неповторим начин възрожденското минало на града и съвременната култура.

Снимка: БГНЕС-архив

Началото ще бъде поставено с представлението „ПОЕТИТЕ“, в което едни от най-известните български актьори ще рецитират българска поезия.

Любопитен факт е, че заради събитието, за първи път в историята на Копривщица, на живо ще свири симфоничен оркестър - Плевенската филхармония с диригент Найден Тодоров. На 26 август музикантите ще излязат, заедно с певицата Люси Даковска на откритата сцена до Старото училище, за да представят програмата „Вечер на мюзикъла“.

На 27 август Александрина Пендачанска ще изнесе оперен концерт-спектакъл „Това съм аз“.

На следващия ден е концерт-спектакълът на Хилда Казасян „Да послушаме кино“ с музика от стари български филми.

Последният ден от фестивала 29 август ще започне с Детско утро – „Да послушаме и да поиграем с песните на композитора Андрей Дреников“ и ще завърши с концерт на група АКАГА, посветен на 30-годишния им юбилей.

11 са документалните филми в програмата, които ще бъдат прожектирани в местното народното читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев - 1869“.

Българското национално радио е официален медиен партньор на събитието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20