Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

85 години говорим на вашия език:

Кои са били водещите на първите радио предавания за чужбина?

За автори и водещи на първите ефирни предавания на Българското национално радио, излъчвани в чужбина, още през 30-те години на ХХ век са привлечени видни български и чужди интелектуалци. Така например, редакторът във вестник “Ла пароль булгар” (”Българско слово”) Жорж Милчев прави седмичните предавания на френски език, а работещият в Дирекцията на печата Петър Увалиев - програмите на италиански език.


Седмичният преглед на събитията в България на немски език в първите години на чуждоезиковите програми на БНР се превеждат от специално натоварения с тази задача служител на германското посолство д-р Науман. Два пъти в седмицата беседи на немски език изнася и инженер Бори Ганчев.

Говорител на английската емисия в началото са Михаил Хаджимишев (по-късно - известен оперен режисьор) и чиновникът от Дирекцията на печата Ляков. Емисиите на есперанто се правят от индустриалеца Стефан Ганчев и графика от Държавната печатница Кирил Дражев.


През месец юли 1944 година започва да се излъчва и специално предаване на български език, предназначено за нашите сънародници в чужбина. Наречено е “Предавател ”Български новини” и се е организирало от Дирекцията на печата.

Още за историята на предаванията на чужди езици на БНР можете да прочетете в рубриката ни „Радио България на 85“. 

В текста са използвани исторически факти, изследвани и описани от Божидар Методиев, журналист и музеен уредник.


Още от категорията

Видин и Сливен са с най-висока смъртност с Covid-19 за 7 дни

1867 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа, или 15,81% от направените 11 811 теста. 85,54% от тях са при неваксинирани, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Най-много нови случаи има в София - 557, Варна -..

публикувано на 17.10.21 в 09:05

Допълнителни противоепидемични мерки в Перник и Видин

Поради ръста на заболели от коронавирус от 11 октомври в градовете Перник и Видин се преустановяват посещенията в дискотеки, барове, спортни и фитнес зали. Кина, театри, концерти и др. сценични прояви ще могат да се провеждат при 30% заетост на..

публикувано на 11.10.21 в 06:15

Най-голям е процентът новозаразени за 7-дневен период във Видин и Перник

1246 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие, показват данните от Единния информационен портал към полунощ. Положителни са 11,95% от направените 10 423 теста . Най-много от тях са в София - 356, следват Варна - със 129, и..

публикувано на 10.10.21 в 09:43