Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Думите ще вземат думата по време на Софийския международен литературен фестивал

Деветото му издание е място за среща на културите на различни държави

Снимка: Facebook / @sofialiteraryfest

„Думите имат думата“ е мотото на деветия Софийски международен литературен фестивал. Най-голямото литературно събитие в България ще се проведе между 7 и 12 декември, като за втора поредна година всички събития, срещи и дискусии в програмата му ще бъдат проведени онлайн и излъчвани на живо на фейсбук страницата на фестивала.  

„В годината, в която думата имаха най-различни групи хора, политици, дезинформатори и тролове е време думите да си върнат обратно думата“ – казва директорът на литературния фестивал Десислава Алексиева.

Десислава Алексиева
Тазгодишното издание ще постави акцент върху актуални писателски гласове от Европа. Целта е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят, отношението им върху света от вчера, днес и утре, тревогите им и рецептите за справяне с кризите, обяснява Алексиева. Няма да бъде подмината и темата с пандемията и екзистенциалните промени, които тя предизвика, като в рамките на тазгодишното издание ще бъдат представени и първите резултати от национално представително проучване за читателските нагласи в България в Covid-ситуацията, в която живеем, споделя Алексиева. 

И въпреки особеностите на живота, който водим през последните две години, най-важната мисия на Софийския международен фестивал остава срещата на едно място на български и световни автори, среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави. „Поканили сме изключителни автори, които имат издадена книга през последните 12 месеца и които българската публика си струва да чуе“ – казва за Радио България програмният директор на фестивала проф. Амелия Личева. 

Проф. Амелия Личева
„Ще откроя няколко имена, сред които Кони Палмен – едно много голямо име в съвременната нидерландска литература. Фиона Сампсън – една от големите британски поетеси, автор на 29 книги с поезия, публицистика и критика, публикувани на 37 езика. Мюриел Барбери ще участва и се надявам да привлече едни по-широки кръгове, тъй като тя вече има много сериозна читателска аудитория в България. Елвира Симинара, която е едно от интересните имена в съвременната италианска литература. Разбира се, двете важни имена тази година са Дубравка Угрешич и Ана Бландиана – псевдоним на румънската поетеса, есеистка, журналистка и общественичка Отилия Валерия Коман, която е считана за най-голямата поетеса в румънската литература на ХХ в.. Ще участват и много носители на европейската литературна награда, сред които Ноеми Киш, Клаудиу Флориан, Кристина Гавран, Гаска Шиян, Лидия Димковска и българският носител за 2021 година доц. Георги Бърдаров.“

България ще бъде представена още чрез срещи с автори като Георги Господинов, постигнал едни от най-големите международни успехи в съвременната ни литература, Захари Карабашлиев, Алек Попов, Елена Алексиева, Георги Тенев, Александър Шурбанов, Аксиния Михайлова, Цочо Бояджиев и още много други. „Ще има срещи с различни поколения в литературата, като опит да се хванат различните гласове в съвременното писане“, казва професор Личева. Според нея изключително важни са дискусиите, който се организират в рамките на фестивала.

„Една много интересна дискусия е „Кой има право да превежда и политическата коректност в превода“, в която ще се опитаме да представил различни гледни точки на обсъждане не просто на превода, но и по културологични проблеми свързани с преводачеството. Друга дискусия е „Онлайн литературата“ – ще става дума за подкастовете и за други съвременни форми, в които битува литературата. Ще посветим дискусия и на биографичното и автобиографичното писане и разбира се ще има беседа на тема критиката и фейсбук авторството, която ще бъде със специалното участие на актрисата Снежина Петрова, породено от новия й проект посветен на четенето и интерпретирането на разказа „Една българка“ на Иван Вазов.“

Важна среща с един „граничен елемент“ ще бъде участието на Димитър Динев, признава Амелия Личева. Срещата с австрийския писател от български произход ще бъде модерирана от Мирела Иванова, негова близка приятелка. Тя ще е поредното доказателство за все по-невидимите граници в съвременната ни литература.

„Нека кажем, че литературата е неразривно свързана със словото, което ни прави хора и ни отличава като биологичен вид. Така че словото и литературата са за всеки и затова е изключително важно да се провеждат такива фестивали, които да срещат публиката с различни гледни точки и с различни литератури и жанрове “ – допълва директорът на Софийския международен литературен фестивал Десислава Алексиева.

Фестивалът се провежда паралелно с 48-ото издание на Софийския международен панаир на книгата в НДК. Двете събития се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България и са част от Културния календар на Столична община за 2021 г.

Снимки: Facebook / @sofialiteraryfest, БГНЕС

Още от категорията

Наградиха изявени българи за приноса им в духовността и науката

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени. Това са академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и..

публикувано на 23.05.22 в 17:49
Поклонение пред мощите на равноапостолите Св. св. Кирил и Методий
в катедралата

По дирите на светите братя Кирил и Методий

Със сигурност едноименният площад пред храма "Света Неделя" в центъра на София ще бъде едно от най-оживените места между 23 и 25 май. Очаква се хиляди да се се преклонят пред мощите на солунските първоучители светите братя Кирил и Методий...

публикувано на 23.05.22 в 14:15

"Тайната стая" разказва на младите хора за живота по времето на социализма и след него

Изложбата "Тайна стая" може да бъде разгледана в столичното пространство "Топлоцентрала" до 25 май. Проектът обединява по съвременен начин документи, видеоматериали и архиви, събирани в Международния проект "Цената на свободата и демокрацията"...

публикувано на 22.05.22 в 09:15