Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков: Не отивам в Северна Македония с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Кирил Петков се надява, че по време на визитата му на 18 януари в Северна Македония ще бъде договорено създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. Това е споделил той в интервю за северномакедонската агенция МИА, цитиран от БГНЕС. Петков е уточнил, че критерии за работата на групите няма да бъдат сроковете, а крайните резултати. Той е заявил, че няма да отиде в Северна Македония с анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с градивен тон и готовност за ново начало. По думите му това ново начало „ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от предишните декларативни ангажименти и насочено към конкретните важни въпроси, засягащи ежедневието на гражданите на двете страни”.

Още от категорията

МВнР: Северна Македония да покаже с действия ангажираност за европейското си бъдеще

В своя позиция външното ни министерство определя като “историческо” решението на Народното събрание да подкрепи отварянето на пътя за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз при конкретни параметри . “ Изразяваме готовност да..

публикувано на 25.06.22 в 10:53

Украинските войски се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили започнаха да се изтеглят от Северодонецк - последния голям бастион на украинската съпротива в Луганска област. Цялата инфраструктура на града е унищожена и 90% от домовете са с нанесени от обстрела щети. Стотици цивилни са останали в..

публикувано на 25.06.22 в 09:03
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Еманюел Макрон поздрави българския парламент за решението да свали ветото за РСМ

“Искам да поздравя българския парламент за днешния му вот, който отваря пътя за вдигането на българското вето за започване на преговори със Северна Македония и по този начин дава ход и на досието на Албания”, заяви френският президент Еманюел Макрон...

публикувано на 24.06.22 в 19:10