Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България днес – 9 март 2023 г.

Единението винаги е било ключът към силата и успеха. В днешното издание на предаването „България днес“ ще говорим за многообразието в единството между българи и румънци. В навечерието на 80-ата годишнина от един от славните етапи на новата ни история – спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, ще се върнем назад в спомените, реликвите и изкуството, което помни и днес отминалите дни. Ще завършим с песента „Емигрантска“ на Дони, която сънародниците ни отвъд океана ще могат да чуят на живо в следващите седмици. Водещ на програмата е Весела Кръстева. Приятно слушане!

01:35 - Новини от България

09:50 - Прогноза за времето у нас и по света

15:00 - Банатските българи са посланиците на България в Румъния – Владимир Митев разговаря с Георги Наков, представител в румънския парламент на сънародниците ни и почетен консул на България в Тимишоара

26:50 - Българите в румънското градче Търговище имат музей и заедно отбелязват традиционните празници

Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война

35:35 -  Спомени на Амалия Аронова – една от близо 50-те хиляди евреи в България 

41:05 -  Политическа решителност и гражданска смелост съхранени в къщата-музей „Димитър Пешев“ в град Кюстендил

49:05 -  Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил открива днес изложба с произведения на Мориц Бенционов и Арон Алкалай (Анрико)

51:00 -  Регионалния исторически музей в София и експозицията „Еврейската улица – реконструкция“ ни показва ежедневието на евреите в българските градове в периода след Освобождението на България до средата на XX в. 

52:24 -  Традиционно пролетно изложение „Образование за успешна кариера“ се организира в София и Бургас 

55:50 - „Песен на деня“ – Дара и Дони започват днес своето съвместно турне в САЩ и Канада 

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България".

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 5 юни 2023 г.

Започваме новата работна седмица с предаден изпълнен мандат за съставяне на редовно правителство на България и открит нов летен туристически сезон. Ще замирише ли на море и възможна ли е пълноценна почивка това лято, в буквален и преносен смисъл –..

публикувано на 05.06.23 в 19:00

България днес – 2 юни 2023 г.

На 2 юни се прекланяме се пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. За смисъла и поуките от саможертвата им разговаряме с проф. Петър Стоянович, а децата от училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк ни рецитират..

публикувано на 02.06.23 в 19:00

България днес – 1 юни 2023 г.

В „България днес“ ви срещаме с трима малки експерти по темата „Първи юни“, научаваме как деца измислиха собствени парични знаци и какви имена им дадоха. Разговаряме и за детските книги на българчетата зад граница, даваме и звукова картина от концерт в..

публикувано на 01.06.23 в 19:00