Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Призоваха да се сигнализира Европа за арестите на българи в Босилеград

Българският културно-информационен център в Босилеград
Снимка: Иво Иванов

19 български интелектуалци от страната и чужбина с писмо сигнализираха президента на България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, че рестриктивните действия на сръбските власти срещу гражданите от български произход Димитър Треперски и Даниела Михайлович в Босилеград са грубо потъпкване на международно признатите права за лично изразяване и свобода на словото. Това става в нарушение на малцинствените права на българите в Сърбия, гарантирани им от сръбската конституция. Подателите на писмото настояват външно министерство да изясни случая и да извикат за обяснение посланикът на Сърбия в София за обяснение, както и да бъдат сезирани органите по защита на човешките права в Европейския парламент.

До незаконното задържане в полицията на двамата български активисти се стигна на 11 март по време на краткото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград, предава БГНЕС.


Още от категорията

Летен лагер събра талантливи българчета от чужбина в село Бродилово

Талантливи българчета от чужбина, отличени с първи места в конкурсите на Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), се събраха на летен лагер в център "Духовно огледало" в село Бродилово от 8 до 17 август.  Мирът в творбите на деца от..

публикувано на 24.08.23 в 18:22

Облекчения за кандидат-студенти от българска народност от седем държави

Граждани от българска народност от седем държави ще могат да кандидатстват в български висши училища, независимо дали са придобили българско гражданство, или имат разрешение за постоянно пребиваване у нас. Това предвижда прието от правителството..

публикувано на 23.08.23 в 15:37

Българи от Молдова ще развеят знамената на България и Молдова на Мусала

Българи от Молдова начело с председателя на Българската община в Република Молдова Георги Барбаров ще вдигнат на най-високия български връх Мусала знамената на Молдова и България.  Знамената ще бъдат издигнати и на Шипка на 19 август, когато ще се..

публикувано на 17.08.23 в 14:19