Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България днес – 30 март 2023 г.

И в новото издание на предаването "България днес" слагаме на фокус предстоящия национален вот в неделя. Какви са нагласите ни тук, в страната, и в чужбина, има ли политически паритет към днешна дата и може ли той да бъде преодолян? За какво гласуват българите в Белгия и колко важно е да бъдеш активен? Свеж полъх в изборното ни битие ще внесе годишнината на българското училище "Д-р Петър Берон" в Прага и предстоящия му празничен концерт в Чехия. Края ще сложим с "Бяла тишина" от миналия век и спомен за големия Борис Карадимчев. Водещ на "България днес" е Весела Кръстева. Приятно слушане!

01.30 - Новини от България.

08.00 - Прогноза за времето у нас и по света

13.35 - Близо 10 % от българите ще решат в последния момент за кого да гласуват – как се отразяват бомбените заплахи от последната седмица, войната в Украйна, връщането на хартиената бюлетина и видеонаблюдението върху изборните нагласи и активност? За всичко това попитахме водещи български социолози, дни преди предсрочния парламентарен вот.

29.00 - Разговор със Сибила Стоянова за живота в Брюксел и смисъла да гласуваш извън родината – "Българите в Брюксел са силно ангажирани със случващото се в страната и се надяват на стабилност", казва за Радио България юристът в Европарламента

50.22 - Българското средно училище "Д-р Петър Берон" в Прага става на 75 години. Годишнината ще бъде отбелязана с празничен концерт под мотото "75 години български дух, култура и просвета в сърцето на Европа", който ще се състои на 31 март в голямата зала на градската библиотека в чешката столица

56.30 - "Песен на деня" Отбелязваме 90 години от рождението на известния български композитор Борис Карадимчев с една от най-обичаните негови песни – "Бяла тишина" в изпълнение на Георги Минчев

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България".

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 5 юни 2023 г.

Започваме новата работна седмица с предаден изпълнен мандат за съставяне на редовно правителство на България и открит нов летен туристически сезон. Ще замирише ли на море и възможна ли е пълноценна почивка това лято, в буквален и преносен смисъл –..

публикувано на 05.06.23 в 19:00

България днес – 2 юни 2023 г.

На 2 юни се прекланяме се пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. За смисъла и поуките от саможертвата им разговаряме с проф. Петър Стоянович, а децата от училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк ни рецитират..

публикувано на 02.06.23 в 19:00

България днес – 1 юни 2023 г.

В „България днес“ ви срещаме с трима малки експерти по темата „Първи юни“, научаваме как деца измислиха собствени парични знаци и какви имена им дадоха. Разговаряме и за детските книги на българчетата зад граница, даваме и звукова картина от концерт в..

публикувано на 01.06.23 в 19:00