Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си Дачко

Снимка: личен архив

Напусна ни дългогодишният колега в редакцията на сръбски език на Радио България Йордан Петров, познат сред всички ни като Дачко. Прекрасен човек и професионалист, той отдаде по-голямата част от живота си на каузата на Радио България – да популяризира и разпространява българската култура по света и да спомага за добросъседските ни отношения със страните от бивша Югославия. Брилянтен преводач и журналист, Йордан Петров ще остане в сърцата на всеки свой слушател, на всеки свой колега, с когото е делил радост и несгода, с когото е споделял емоциите на професионалното поприще.

В знак на почит към Йордан Петров ви предлагаме запис от предаването на сръбски език, посветено на 70-ата годишнина на Радио България, отбелязана през 2007 г.

"Първите успешни опити на радио излъчванията, проправиха пътя на предаванията на националното радио, предназначени за чужбина, днес познати под името „Радио България“. Всъщност, идеята за такива предавания се заражда в годината, когато е създадено БНР – на 25 януари 1935 г. цар Борис III подписва указ, с който е поставено началото на държавното радиоразпръскване. Публикуван е и закон, с който обявеното през 1930 „Родно радио“ става държавна собственост. По този начин държавата взима в свои ръце изграждането на предаватели и по-нататъшното развитие на радиото в България."

А ето и няколко думи, които Дачко казва за себе си, в същото това празнично предаване преди 16 години.

"Аз съм Йордан Петров. В сръбската редакция съм вече от 35 години. На всички наши приятели пожелавам да продължат да ни слушат, за да научат още много за нас и нашата страна."

През 2007 година Йордан Петров даде интервю за Руската редакция на Радио България, в което разказа за своя живот, за сложната история на своето семейство българи в Югославия, а също за работата в Програмите на чужди езици. Интервюто може да чуете тук.

Поклонението пред Дачко е в ритуалната зала на Централни софийски гробища в четвъртък, 18 май, от 14.30 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00