Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Снимка: strandja.bg

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български планини, предлага редица предизвикателства за хора с приключенски дух и е само на 20 километра от град Бургас.

В Странджа се съхранява и един от най-прочутите обичаи - нестинарството, характерен за някои от селата там. За местните хора фолклорът е специален тъй като ги „дарява с някои от най-щедрите дарове – сила, здраве, любов и утеха“, както казва в интервю за Радио България народната певица Златка Ставрева.

Магда Пушкарова

И докато тя е позната на ценителите на фолклорното изкуство като „бялата лястовица на Странджа“, планината пази жив спомена за още една легендарна певица – незабравимата Магда Пушкарова – вдъхновение и пример за днешните изпълнители на странджански фолклор.

Родена преди 103 години в Малко Търново, в семейство на бежанци от Одринска Тракия, тя от малка научава множество песни за странджанските герои Петко и Индже Войвода, за нестинарите... През 1951 година е сред първите певици, поканени в Националния ансамбъл за народни песни и танци, лично от неговия създател – Филип Кутев. Заедно с това тя записва и над 100 странджански песни за Българското национално радио, както и седем дългосвирещи плочи, издадени още приживе с нейни песни. Магда Пушкарова изнася и множество концерти из цяла България. Преди да си отиде от този свят през 2006 година, певицата живее в родната си къща в Малко Търново, превърната след смъртта ѝ в Музей на странджанската песен.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: strandja.bg, Петър Папакочев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10