Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще сезира съда за "експеримента" с Конституцията

Промените в основния закон на България са факт

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви на брифинг, че ще сезира Конституционния съд заради промените в Конституцията, които по-рано днес бяха окончателно приети от парламента. "За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг", каза той пред журналисти за приетите окончателно днес промени в основния закон на България. Според Радев с допускането на чуждо гражданство в управлението на страната - за депутати и министри, управляващите са показали, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не е проблем. Според него гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост на българските граждани – с каквато цел са били инициирани.

Конституционните промени са факт, опозицията ще ги атакува пред съда

Днес депутатите приеха на трето последно четене промените в Конституцията, като гласуваха поименно по азбучен ред със ставане от място и обявяване "за", "против" или " въздържал се". 


Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се". След обявяването на резултатите последваха аплодисменти и ставане на крака в пленарната зала.

Преди това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов излезе с декларация за премахването на Паметника на Съветската армия и управлението на страната. Заради "изключително грозния език" в нея получи наказание „забележка“ от председателя на парламента. От ПП-ДБ също излязоха с декларация срещу държанието и проявите в парламента на „Възраждане“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07