Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 години без Надка Караджова

Славеят на Тракия ни напусна внезапно на 3 януари 2011 година

Снимка: panagyurishte.org

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и някогашната държавна музикална компания „Балкантон“.

„Майсторство от най-висока класа – само така може да се говори за изпълненията й, повечето от които се превърнаха във върхови постижения за българското народно певческо изкуство“ – по този начин определят специалистите явлението Надка Караджова. А ценителите на този глас са навсякъде по света. Познават я както от соловите й изпълнения, така и като част от легендарния ансамъбл "Филип Кутев", квартет "Славей" и  други музикални състави. А песните й отдавна са прехвърлили пределите на родината, превръщайки се в част от световното музикално наследство.

Да си спомним с преклонение и респект за Надка Караджова в публикация на Радио България от 2011 г. – „Раздяла с Надка Караджова“ , както и в материали, свързани с нейното име от архива на Радио България: 

Поклон пред паметта на голямата Надка Караджова!

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16