Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите се страхуват от войната в Украйна и в Близкия Изток

Война, смърт и криза – това е челната тройка на най-големите страхове на българите. 28,3% от тях се страхуват от война, 23 на сто от смъртта и почти 1/5-та се боят от икономическа или финансова криза, Данните са от представително проучване на Националния център за парламентарни изследвания от края на 2023 г.

От края на живота си се притесняват най-вече хора на възраст над 59 г., повечето от тях са с ниско образование и живеят в малки населени места. Кризата тревожи най-младите и най-възрастните българи, предимно тези от ромски и турски етнос. Но притеснението от война е равномерно разпределено сред хора от различни социални и демографски групи. Според 69% от анкетираните войната в Украйна е заплаха за сигурността на България. За 54% войната в Близкия Изток също е заплаха. “Сред 52% от хората доминира притеснението, че страната може да бъде нападната от чужда държава. Че ще пострадат от бежански вълни и тероризъм в региона се боят 73 на сто. Притесненията им се увеличават поради мнението, че България не е в състояние да се противопостави на външна агресия”, пише в анализа на проучването. 15% от българите смятат, че НАТО не може да защити териториалната цялост на страната, а в способностите за това на ЕС се съмнват 18%. Между 36 и 38% са на мнение, че могат да ни помогнат, но само малко.

Расте и несигурността на българите за проблемите в страната. 79% посочват, че битовата престъпност нараства, а 78% говорят за ръст на организираната престъпност. През 2022 г. на това мнението са били съответно 55 и 60% от анкетираните. 70% от хората се притесняват от насилие от крадци, 69% - от хулигани, 54% - от наркомани, а 39% - от бежанци. 15% се притесняват, че може да бъдат нападнати от полицията. Всеки втори не се чувства сигурен и защитен на улицата.

Корупцията е основната причина за несигурността. 42% я обвиняват за ръста на престъпността, следвана от обедняването за 40%, неефективността на прокуратурата, следствието и съда за 32% и подкупността на полицаи и магистрати за 29%.

Анкетираните са оценили и работата на институциите по скалата от 1 до 6. Най-високата оценка е добър 3,6 на полицията и среден 3,02 на местната администрация. 2,78 е оценката за прокуратурата, 2,74 за съдебната система, а на дъното са неправителствените организации с 2,61. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15