Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 26 февруари 2024 г.

Започваме работната седмица бавно и усмивка. В „България днес“ отбелязваме Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г., а 40 години по-рано излиза и първият брой на българския сатиричен вестник „Стършел“. Изданието съществува до днес, дали обаче хуморът ни е същият и дали му отдаваме нужното време? Ще търсим отговорите с Михаил Вешим. След това ще се „разходим“ до китното селце Кушла и ще ви разкажем за "сълзите на планината" известни като мумио - черна лепкава кал, добивана в скални ниши, известна с лековитите си свойства. Природата може да бъде част от доброто ни физическо и ментално здраве, но също така може да бъде и спирка по пътя към истинската любов, за което ни разказват в днешното предаване семейство Зидарови. И в духа на международния празник днес за бавното живеене и насладата от малките неща Диана Цанкова разговаря със Светослав Желев и Адриана Гюзелева. С пожелание за „По-полека“ в делника и с музиката на Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени завършва днешната „България днес“ с водещ Весела Кръстева.

Приятно слушане!

2.09 - Новини от България

10.18 - Прогноза за времето у нас и по света

16.51 - Най-старият български вестник за хумор и сатира "Стършел" навърши 78 години - Главният редактор на изданието Михаил Вешим говори за смеха вчера, днес и утре и за мисията „Стършел“ 

27.12 - Някъде из диплите на Източните Родопи, само на 100 метра от границата ни с Гърция, се намира село Кушла. Тук е единственото в България находище на мумио, което представлява черна лепкава кал, добивана в скални ниши, която се отличава с лековитите си свойства. 

37.50 - Как може да срещнеш сродната си душа чрез "разходка за необвързани" в планината ни разказват семейство Цветелина и Виктор Зидарови 

47.00 -Светлозар Желев и Адриана Гюзелева „за бавното живеене и насладата от живота” 

57.50 - „Песен на деня“ – В духа на „времето, (което) лети все по-далеко.“ и Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени песента на деня в днешното предаване е „По-полека“ 


Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал животът в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00