Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

16
Снимка: Община Царево

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни морска общини в разгара на лятото. Покрай подранилите жеги сезонът в тази част на Южното ни Черноморие стартира още към края на месец май, когато хотели в Лозенец и в Царево посрещнаха първите нетърпеливи летовници от Полша и Чехия, научаваме от Марин Киров, кмет на община Царево в интервю за Радио България. Според него все повече българи и чужденци са склонни да закупят ваканционен имот и да прекарват почивката си в местните курортни селища. Как върви сезонът и какво ново има тази година?

Плаж „Лозенец“

"При нас има много хора от Русия и Украйна, собственици на имущество във ваканционните комплекси на село Лозенец – казва Марин Киров. – Имаме и много туристи от Полша и Чехия, тъй като в Лозенец и в Царево има хотели на туроператори, които традиционно работят на този пазар. Посрещаме гости от Финландия и Германия. Стремим се да привличаме и българските туристи, но и хора, които не просто да летуват тук, но да си купуват имоти, апартаменти, къщи в Лозенец, Ахтопол и Царево. Това е по-сериозният сегмент на туризма, който целим – хора, които имат имущество тук и се връщат постоянно."

Според Марин Киров едно от преимуществата на община Царево е близостта на Странджа планина с нейните красиви села, които са като магнит за туристите:

Вижте още: 


"Кости, Българи, където са запазени традиционните нестинарски игри. Имаме невероятни шедьоври на вярата – съхранени църкви, параклиси…. Имаме много обичаи, които могат да бъдат показани. Предлагаме фестивален туризъм в тези села с празници, посветени на музиката, на местната кухня и обичаи. Така че при нас човек може да съчетае почивката на море с докосване до автентичния странджански фолклор и кухня" – казва Марин Киров.

За летните месеци общината е подготвила богата културно-развлекателна програма с поредица от фестивали и хепънинги на открито. Почти за всяка вечер е предвиден концерт, изложба, театрален спектакъл или фолклорни изяви.


"Тази година освен традиционните джаз фестивали, "Арт потока" (бел.ред. Фестивал на изкуствата в Царево), чествания на празници, като нестинарския празник, ние стартирахме сезона с една нова арт инициатива в село Лозенец, където световно известни графити артисти изрисуваха цялата стена на рибарския кей. Това е най-големият графити проект по Черноморието ни. Стената е дълга около 80 м, изрисувана е с морски обитатели. Предстоят няколко нови арт проекта в Ахтопол и Лозенец. А традиционният рибен фест, който ще се проведе в Царево на 7 септември, ще бъде надграден с едно много сериозно лазерно шоу" – обещава Марин Киров.


През последните месеци общината е успяла да привлече значителни средства по линия на европейски програми, както и от държавния бюджет. В момента в Царево се изгражда чисто нов медицински център, който ще обслужва и туристи. И още:

"Започваме изграждането на многофункционална спортна зала, както и на футболен терен – съоръжения, които ще допринесат за удължаване на туристическия сезон и за привличане на спортисти, футболни отбори и т.н. Също успяхме да привлечем и средства за основен ремонт на пътищата до странджанските села Фазаново и Бродилово. Общината инвестира в цялостната инфраструктура, така че да подобрим живота на местните хора и престоя на нашите гости" – каза в заключение Марин Киров.

Вижте още:

Снимки: Община Царево



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

#Бузлуджа: българският комунистически символ е знаменитост в Instagram

Изоставеният паметник на вр. Бузлуджа се превърна в истинска знаменитост в Instagram, заемайки 10-то място в класацията на най-посещаваните изоставени сгради в света. Данните на авторитетната застрахователна компания Алън Боусел Груп (Alan..

публикувано на 13.07.24 в 09:10

На море и петанк в Шабла

Там където лъчите на изгрева докосват най-рано българската земя, забавната игра петанк и морето си дават среща. И точно там, вече двадесет години, приятелите на прочутия спорт с метални топки се събират на международен турнир. Всички те са привлечени..

публикувано на 05.07.24 в 10:40