Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

16
Снимка: Община Царево

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни морска общини в разгара на лятото. Покрай подранилите жеги сезонът в тази част на Южното ни Черноморие стартира още към края на месец май, когато хотели в Лозенец и в Царево посрещнаха първите нетърпеливи летовници от Полша и Чехия, научаваме от Марин Киров, кмет на община Царево в интервю за Радио България. Според него все повече българи и чужденци са склонни да закупят ваканционен имот и да прекарват почивката си в местните курортни селища. Как върви сезонът и какво ново има тази година?

Плаж „Лозенец“

"При нас има много хора от Русия и Украйна, собственици на имущество във ваканционните комплекси на село Лозенец – казва Марин Киров. – Имаме и много туристи от Полша и Чехия, тъй като в Лозенец и в Царево има хотели на туроператори, които традиционно работят на този пазар. Посрещаме гости от Финландия и Германия. Стремим се да привличаме и българските туристи, но и хора, които не просто да летуват тук, но да си купуват имоти, апартаменти, къщи в Лозенец, Ахтопол и Царево. Това е по-сериозният сегмент на туризма, който целим – хора, които имат имущество тук и се връщат постоянно."

Според Марин Киров едно от преимуществата на община Царево е близостта на Странджа планина с нейните красиви села, които са като магнит за туристите:

Вижте още: 


"Кости, Българи, където са запазени традиционните нестинарски игри. Имаме невероятни шедьоври на вярата – съхранени църкви, параклиси…. Имаме много обичаи, които могат да бъдат показани. Предлагаме фестивален туризъм в тези села с празници, посветени на музиката, на местната кухня и обичаи. Така че при нас човек може да съчетае почивката на море с докосване до автентичния странджански фолклор и кухня" – казва Марин Киров.

За летните месеци общината е подготвила богата културно-развлекателна програма с поредица от фестивали и хепънинги на открито. Почти за всяка вечер е предвиден концерт, изложба, театрален спектакъл или фолклорни изяви.


"Тази година освен традиционните джаз фестивали, "Арт потока" (бел.ред. Фестивал на изкуствата в Царево), чествания на празници, като нестинарския празник, ние стартирахме сезона с една нова арт инициатива в село Лозенец, където световно известни графити артисти изрисуваха цялата стена на рибарския кей. Това е най-големият графити проект по Черноморието ни. Стената е дълга около 80 м, изрисувана е с морски обитатели. Предстоят няколко нови арт проекта в Ахтопол и Лозенец. А традиционният рибен фест, който ще се проведе в Царево на 7 септември, ще бъде надграден с едно много сериозно лазерно шоу" – обещава Марин Киров.


През последните месеци общината е успяла да привлече значителни средства по линия на европейски програми, както и от държавния бюджет. В момента в Царево се изгражда чисто нов медицински център, който ще обслужва и туристи. И още:

"Започваме изграждането на многофункционална спортна зала, както и на футболен терен – съоръжения, които ще допринесат за удължаване на туристическия сезон и за привличане на спортисти, футболни отбори и т.н. Също успяхме да привлечем и средства за основен ремонт на пътищата до странджанските села Фазаново и Бродилово. Общината инвестира в цялостната инфраструктура, така че да подобрим живота на местните хора и престоя на нашите гости" – каза в заключение Марин Киров.

Вижте още:

Снимки: Община Царево



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10