Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 2 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за езика и традициите на банатските българи, провокирани от летния бал в Бърдарски геран – "столицата" на тази малко позната общност у нас. И още – разбираем ли е за българите палкенският език, с какво е известно село Винга, което до Първата св. война е важен културен център на банатските българи в Румъния и какви са кулинарните традиции в българското банатско село Асеново. Днес започна новата учебна година в Тараклия и ще разберете какви са новостите, свързани с изучаването на български език в тази част на Молдова. Това не е всичко – разказваме любопитната история на британеца Дарен Картър, който възпява България в рими. Водещ на броя е Елена Каркаланова.

01:30 Новини
05:48 Времето в България и по света
14:36 Вести от сънародниците ни по света
27:57 Малко познатите банатски българи:
  • Летен бал в Бърдарски геран
  • От къде произхожда диалектът на банатските българи и разбираем ли е палкенският език
  • Как се приготвят дрипави першоре – кулинарията в крайдунавското с. Асеново
  • При българите в румънското село Винга 
56:52 Песен на деня: "Не си отивай", изп. Цветелин Наков

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еколагер край Шабла разкрива тайнствения свят на пчелите

Село Езерец в община Шабла е домакин на еколагер с участието на педагози, аниматори, еколози и младежи от цялата страна. Младите хора опознават тайнствения свят на пчелите. В рамките на четири дни – до 1 септември, те се обучават как да изработват..

публикувано на 31.08.24 в 08:45

Световно първенство по шоу програми латино танци привлича публиката в Бургас

Бургас се превръща в голям дансинг, на който единайсет танцови двойки от осем държави днес ще се борят за шампионската титла на Световното първенство по шоу програми латино танци. Сред тях са последните златни медалисти от Грузия и подгласниците..

публикувано на 31.08.24 в 08:25

Назад към корените – Национален тракийски събор в Старозагорски бани

Старозагорски бани отново е сцена на българския фолклор и народно творчество. През уикенда курортното селище е домакин на 18-ия Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Гостите имат възможност да посетят пленера "Майсторете ръчички,..

публикувано на 31.08.24 в 07:10