Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 2 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за езика и традициите на банатските българи, провокирани от летния бал в Бърдарски геран – "столицата" на тази малко позната общност у нас. И още – разбираем ли е за българите палкенският език, с какво е известно село Винга, което до Първата св. война е важен културен център на банатските българи в Румъния и какви са кулинарните традиции в българското банатско село Асеново. Днес започна новата учебна година в Тараклия и ще разберете какви са новостите, свързани с изучаването на български език в тази част на Молдова. Това не е всичко – разказваме любопитната история на британеца Дарен Картър, който възпява България в рими. Водещ на броя е Елена Каркаланова.

01:30 Новини
05:48 Времето в България и по света
14:36 Вести от сънародниците ни по света
27:57 Малко познатите банатски българи:
  • Летен бал в Бърдарски геран
  • От къде произхожда диалектът на банатските българи и разбираем ли е палкенският език
  • Как се приготвят дрипави першоре – кулинарията в крайдунавското с. Асеново
  • При българите в румънското село Винга 
56:52 Песен на деня: "Не си отивай", изп. Цветелин Наков

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие

Броят на чуждестранните туристи, посетили южното ни Черноморие през летния сезон, е същият като през м.г., показват данните на Бургаското летище. 1,2 млн. чужденци са избрали през това лято нашите плажове – далеч по-малко от регистрираните през 2019 г...

публикувано на 01.09.24 в 10:52

Родопският град Маджарово е домакин на Фестивал на лешояда

Игри, прожекции на филми, наблюдение на птици и концерти на открито са само част от проявите в рамките на Седмото издание на Фестивала на лешояда, който ще се проведе от 6 до 8-ми септември в град Маджарово. Празникът ще отбележи Международния ден..

публикувано на 01.09.24 в 09:25

В Гурково препускат с магарешки каручки и играят магарофутбол

Гурково за трийсет и пети път ще бъде домакин на единственото по рода си у нас био рали с магарешки каручки, съобщиха от местната администрация. Стартът ще бъде даден днес на градския стадион под звуците на магарешкия химн от президента на ралито,..

публикувано на 01.09.24 в 06:00