Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 2 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за езика и традициите на банатските българи, провокирани от летния бал в Бърдарски геран – "столицата" на тази малко позната общност у нас. И още – разбираем ли е за българите палкенският език, с какво е известно село Винга, което до Първата св. война е важен културен център на банатските българи в Румъния и какви са кулинарните традиции в българското банатско село Асеново. Днес започна новата учебна година в Тараклия и ще разберете какви са новостите, свързани с изучаването на български език в тази част на Молдова. Това не е всичко – разказваме любопитната история на британеца Дарен Картър, който възпява България в рими. Водещ на броя е Елена Каркаланова.

01:30 Новини
05:48 Времето в България и по света
14:36 Вести от сънародниците ни по света
27:57 Малко познатите банатски българи:
  • Летен бал в Бърдарски геран
  • От къде произхожда диалектът на банатските българи и разбираем ли е палкенският език
  • Как се приготвят дрипави першоре – кулинарията в крайдунавското с. Асеново
  • При българите в румънското село Винга 
56:52 Песен на деня: "Не си отивай", изп. Цветелин Наков

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отдъхваме си след летните жеги

В неделя над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, но само на отделни места в югоизточните райони до обед все още ще вали дъжд. Над Западна България облачността ще се разкъса и намалее до незначителна. Ще продължи да духа..

публикувано на 31.08.24 в 18:30
Ед Шийрън

66 хил. души очакват тази вечер Ед Шийрън на столичния национален стадион

Британската звезда Ед Шийрън излиза тази вечер на специално подготвена 360 градусова сцена на Националния стадион “Васил Левски” в София, за да изпълни своите хитове пред 66 хил. свои почитатели. Шоуто на музикалния поп идол, който гостува у нас на..

публикувано на 31.08.24 в 16:52

Евростат: 44% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома

България заема второ място след Румъния сред страните в Европейския съюз по фактора “Неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома” на Евростат. Данните показват значителни неравенства и дисбаланси във възможностите на..

публикувано на 31.08.24 в 11:12