Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекари с големи сърца

Д-р Десислава Найденова
Снимка: Личен архив/ Фейсбук

„Подкрепям идеята за въвеждането на “зелени сертификати“. Това, както и задължителното ваксиниране срещу COVID-19 на работещите в сферата на здравеопазването, е единствената възможност, която остана, за да може българското общество да тръгне в посоката, в която вече вървят другите държави от ЕС, за да се овладее коронавирусната пандемия.“

Това каза за Радио Шумен д-р Десислава Найденова - председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен по повод Деня на българския лекар. С нея разговаря Мина Денева.

Управителният съвет на Районната колегия при Българския лекарски съюз в Шумен гласува д-р Румяна Бонева – началник на Отделението за анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ - Шумен да бъде носител на наградата “Лекар на годината“ на национално ниво. На регионално ниво отличените са петима. Наградата „Лекар на годината“ за болнична помощ е за д-р Надежда Генчева, началник на отделението по образна диагностика в Комплексния онкологичен център. В направлението специализирана доболнична помощ е номиниран д-р Евгени Михайлов, специалист „Уши, нос, гърло“. В направлението за извънболнична медицинска помощ отличието е за д-р Стоянка Пенева. 81-годишната лекарка в момента е най-възрастният семеен лекар в областта. Д-р Пепа Калоянова – директор на Регионалната здравна инспекция е номинирана заради извънредната й работа от началото на пандемията от COVID-19.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски университет

Различният празник

Различен или не, 8 декември продължава да обединява студентите. Традиционно празникът е най-забавното време, когато лекции, изпити и безсънни нощи са почти изтрити от паметта и се заместват от приятелите и новите запознанства. Чувството е още по- приятно, защото в Шумен има студентска общност, а това придава особена жизненост на града. Как..

публикувано на 08.12.21 в 15:30

Половин век студентска любов

Казват, че стане ли веднъж студент, човек остава такъв за цял живот. Във Велики Преслав живее едно семейство, което е започнало своята връзка на 8 декември преди 51 години. Виргиния и Иван Иванови се запознават като на шега по време на бляскавия по онова време студентски празник. А след това любовта им прераства в нещо много по-голямо...

публикувано на 08.12.21 в 09:08
Д-р Стоян Тодоров

Грип или коронавирус?

Почти две години след началото на пандемията все още ни е трудно да различим симптомите на коронавирус от обикновен грип. Какво казват лекарите? Потърсихме съветите на д-р Стоян Тодоров - специалист-ревматолог и специалист по вътрешни болести, лекар с голям опит при лечение на пациенти с COVID-19 в МБАЛ - Шумен и МБАЛ - Силистра. Чуйте интервюто на..

публикувано на 07.12.21 в 14:25

Добротата спасява

Днешният Никулден е по-различен. Той е не толкова за празнуване, колкото   за размисъл. Днес е редно да сме честни пред себе си - даряваме ли достатъчно. И време, и внимание, и средства. 19-годишният Георги Христов пострада през 2020 г. при тежка катастрофа край Шумен. 62 дни той беше в кома. След това се наложиха редица процедури, които да го..

публикувано на 06.12.21 в 14:47

Европа в подкрепа на децата билингви

Как европейските пари помагат на децата да усвояват учебния материал и да повишават успеха си? Формулата на успешното учене се прилага в Средно училище „Трайко Симеонов“ в Шумен. Там към всеки клас има поне по две групи, които получават допълнителни часове по математика и по български език. В училището има и деца – билингви, а проектът позволява..

публикувано на 06.12.21 в 08:49

Рибар къща храни

"За риба в Тутракан" – така се казва документалният филм, който ни представя Историческият Музей в Тутракан. В навечерието на Никулден, видеото разказва любопитни факти за риболова и живота на хората, чийто поминък е свързан с Дунав. Идеята е на уредника в тутраканския музей Цанка Монева, а оператор е един от нейните колеги. Сред главните..

публикувано на 04.12.21 в 10:10

Философът- планинар

Вече 40 години Атанас Атанасов е учител. Преподава философия в Профилираната природоматематическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Освен заради призванието си да работи с деца, учениците го обичат и защото години наред той им организира екскурзионни летувания сред българската природа. Заедно преживяват емоциите да са със сродни души в..

публикувано на 03.12.21 в 15:47
Подкасти от БНР