Programi i ditës

Bullgaria në fotografi

Mozaikët e Filipopollit të vjetër

botuar më 22-05-26 12.15.MD

Macet e qytetit

botuar më 22-05-18 10.41.PD

Dritat e Sofjes

botuar më 22-05-10 11.26.PD

Tablo pranverore nga Banja Qendrore e Sofjes

botuar më 22-05-03 6.28.MD

Pazarxhik midis të Dielës së Palmave dhe Pashkëve

112 km në juglindje të kryeqytetit Sofje dhe 37 km në perëndim të Plovdivit ndodhet Pazarxhiku - një qytet që për shkak të klimës së tij të favorshme është një nga qendrat për prodhimin e frutave dhe perimeve. Por banorët e tij nuk janë krenarë vetëm..

botuar më 22-04-19 2.30.MD

Lule për Ditën e Dafinës

Këtë të diel, më 17 prill, Kisha Ortodokse Bullgare feston ditën e hyrjes së Jezu Krishtit në Jeruzalem, i cili u prit nga populli me degë palme. Në kishën perëndimore, dita ka ruajtur emrin “E Diela e Palmave”. Duke qenë se nuk ka palma të egra që..

botuar më 22-04-15 5.17.MD

Ekspozitë e përkohshme në Muzeun Etnografik në qytetin Plovdiv

Muzeu Etnografik Rajonal në qytetin Plovdiv ndodhet në një nga shtëpitë më të mëdha dhe më të bukura nga koha e Rilindjes Bullgare. Vizituesit kanë mundësi të zhyten në atmosferën e jetës së 150 viteve më parë dhe të njihen me larminë e..

botuar më 22-04-11 1.29.MD

Shëtitje pranverore në dy manastire më pak të njohura pranë Sofjes

Ka shumë manastire të vogla përreth kryeqytetit bullgar, të njohura që nga mesjeta si “ Mali i Shenjtë i Sofjes ”. Ata janë rreth 40, por vetëm disa prej tyre kanë ruajtur ndërtesat që nga koha e themelimit të tyre. Shumica e manastireve janë..

botuar më 22-04-04 1.21.MD

Gëzuar pranverën!

Foto: BGNES

botuar më 22-03-21 12.42.MD

Manastiri “Shtatë Fronet” pranon pelegrinë edhe gjatë dimrit

Ndërtesa më e vjetër në manastir është kisha e cila datohet te shekulli i XI. Gjatë viteve kisha dhe kompleksi i manastirit u shkatërruan dhe u rindërtuan shumë herë. Në pamjen e sotme kisha ekziston që nga viti 1815. Ajo ka një..

botuar më 22-03-07 5.13.MD

Bullgaria në fotografi

Me afrimin e 1 marsit dhe festës tradicionale “ Gjysha Marta ” rrugët mbushen me tezga plotë verore . Bullgarët blejnë thurjet e fijeve të bardha dhe të kuqe për të dekoruar të afërmit dhe miqtë për shëndet në prag të pranverës...

botuar më 22-02-22 4.32.MD

Trifon Zarezan - festa e verës

Festa e verës në Bullgari, e cila festohet në shkurt, ka rrënjë të lashta dhe është e pasur me rituale.  Foto: BGNES-arkiv, BNR

botuar më 22-02-14 3.37.MD

Në Kopshtin Botanik

Deri më 5 shkurt Kopshti Botanik pranë Akademisë Bullgare të Shkencave në Sofje prezanton Familjen Ericaceae. Aktualisht, më shumë se 40 lloje rododendronësh dhe azaleash lulëzojnë atje, disa prej të cilave dikur përdoreshin për të dekoruar pallatin..

botuar më 22-02-01 4.07.MD

Në mes të stinës dimërore

Sivjet, janari i gëzon adhuruesit e sporteve dimërore dhe lojërave të dëborës me shumë borë. Foto: BGNES

botuar më 22-01-25 2.05.MD