Programi i ditës

Gjyshe Marta me një njohje botërore

Viktorina e Radio Bullgarisë në auditorin tonë shumëgjuhësh nga e gjithë bota tregoi pa mëdyshje se të huajt i njohin mirë traditat pranverore të bullgarëve dhe veçanërisht personazhin e Gjyshes Marta. Pyetjes se “Cila është Gjyshe Marta - një..

botuar më 22-03-24 9.16.PD

Bullgari mesjetar i ka dhënë bukë një të panjohuri për t'u mbrojtur nga e keqja

I quajmë specat e mbushura, musakanë, fasulen në poçe, turlinë - gjellë tradicionale kombëtare, por shumë pak njerëz dinë se produktet në to erdhën në tavolinën tonë mezi gjatë shekullit të 19 nga Amerika. Duke e kuptuar këtë fakt,..

botuar më 22-03-06 9.45.PD

14 shkurti – një festë e verës dhe / ose e dashurisë?

Festat e verës dhe të dashurisë, të cilat i shënojmë më 14 shkurt e ndanë auditorin e Radio Bullgarisë në viktorinën tonë, të publikuar në dhjetë gjuhë. Pyetjesse çfarë dite është kjo sipas traditës bullgare - 58% nga përgjithësisht 479  votuesit..

botuar më 22-02-21 2.38.MD

Vera pa fuçi është si një njeri pa rroba

Shumë bullgarë akoma bëjnë verë në shtëpi dhe e shtien në turli farë enësh të improvizuara. Por, prodhuesit e verës me përvojë thonë se fuçia është ajo e cila e bën verën. Madje rrushi më i mirë në një fuçi të keqe do të prishet. Vera pa fuçi..

botuar më 22-02-14 9.15.PD

Fshati Makariopollsko mirëpret Trifon Zarezan me shije vere dhe meze të bëra vetë

Në fshtin Makariopollsko, rrethi i Tërgovishtes, festojnë sipas stilit të vjetër ditën e Trifonit, të konsideruar për festë të vreshtarëve dhe të verë bërësve, informoi BTA. Në fshatin e njohur për vreshtat e tij, vendasit organizojnë degustim të..

botuar më 22-02-13 2.15.MD

Byreku na mbledh në sofër dhe e dallon Bullgarinë në atlasin e kuzhinës botërore

Ushqimi është ai i cili i lidh njerëzit anë e mbanë botës, nëpërmjet tij njohim njeri tjetrin dhe prapë nëpërmjet tij bashkohemi. Në këtë cilësi, gatime të njohura apo të harruara nga e gjithë bota shfaqen në enciklopedinë e kuzhinës tradicionale..

botuar më 22-02-03 11.26.PD

Snezhana Vitanova: “Kënga popullore për mua është një mënyrë jetese”

Mjeshtëria prej këngëtari e interpretueses sonë të njohur Snezhana Vitanova është një shembull i vazhdimësisë familjare. Repertori i saj përfshin kryevepra të rajonit të saj të lindjes dhe përbën një respekt ndaj stilit vendas të interpretimit...

botuar më 22-01-29 12.15.MD

Qyteti i qilimave të thurur – Çiprovci, mori prapa qilima të vlefshëm nëpërmjet një dhurate nga jashtë

Muzeu Historik në qytetin e Çiprovcit, /në Bullgarinë Veriperëndimore, i njohur për traditën e ruajtur në thurjen e qilimave/ mori një dhuratë të vlefshme. Familja Timote dhe Penelope Hejs, nga Shtetet e Bashkuara, të cilët mbledhin dhe studiojnë..

botuar më 22-01-23 10.35.PD

Bota magjike e Radosllavit dhe Ivanës në projektin fotografik të Ivo Dançevit

Ferma e Rados është e ngulitur në kodrat midis kreshtave të rrumbullakosura të Rilës dhe majëmaleve të Pirinit. Aty ndodhet dhe kasollja e tij e bariut - një furgon i vjetër ushtarak, i cili është kthyer në një strehë komode. Në të shokët e veshur..

botuar më 22-01-22 2.15.MD

Festa popullore kushtuar Gjysheve Mami “mbyll” ditët për larjen rituale

Më 21 janar është festa popullore quajtur bullgarisht Babinden – Dita e Gjyshes Mami. Ajo është e fundit nga seria e festave të lidhura me larjen rituale. Në atë ditë në të kaluarën nderuan Gjyshet Mami dhe Gjyshet Shëruese, por edhe aftësinë e..

botuar më 22-01-21 11.18.PD