Programi i ditës

Kirill Shtrapulin prej shumë vitesh zbukuron kokat e kukerëve të Pernikut me maskat e tij të çuditshme

Të dëbojmë të keqen dhe forcat e këqija në Surva! Kjo është motoja e festivalit më të madh tek ne dhe në Ballkan të lojërave të maskaradës . Tradicionalisht , festivali në Pernik mbledh së bashku mijëra pjesëmarrës, përfaqësues të të gjitha..

botuar më 22-01-17 11.44.PD

Më 14 janar është Bango Vasil ose Viti i Ri i romëve

Shumica e grupeve rome në Bullgari festojnë ditën e Shën Vasilit më 14 janar sipas Kalendarit Julian, i quajtur edhe Bango Vasil (Vasil i Çalë), por festimet zgjasin tri ditë - më 13, 14 dhe 15 janar. Dita e Shën Vasilit njihet si Viti i Ri..

botuar më 22-01-14 7.45.PD

Ritualet festive në Ditën e Ivanit

Pas festës së Epifanisë, ose Ditës së Ujit të Bekuar dhe larjes rituale të burrave, seria e zakoneve të janarit po vazhdon me festimin e Ditës së Ivanit më 7 janar. Në kalendarin e kishës, kjo është dita e Joan Pararendësit e Pagëzorit , i..

botuar më 22-01-07 12.17.MD

Një përrallë dimërore për kukerët, çaushët dhe se si tradita kalon nga babai tek vajza

Ata janë të veshur me lëkurë të vërtetë kafshësh, me peshë rreth 30-40 kg., të gjithë janë të zbukuruar me brirë dhe varëse të ndryshme shumëngjyrëshe. Ndonjëherë fshihen pas maskave të frikshme, herë të tjera i tregojnë fytyrat e tyre të fryra nga..

botuar më 22-01-02 11.25.PD

Dita e Silvestrit të Romës – zakonet dhe besimet popullore

Më 2 janar  Ortodoksia nderon ShënSilvester - Papa i Romës, i cili jetoi në shekullin e 3 - 4. Në vitin 314 u zgjodh peshkop dhe papë romak, i cili qëndroi i tillë deri në vdekjen e tij në vitin 335 - kohë në të cilën  janë bërë reformat më të..

botuar më 22-01-02 7.15.PD

“Vallja e Danubit” – fija e padukshme, e cila i lidh bullgarët nëpër botë

Shumë pak veta  e dinë  se "Vallja e Danubit",  e dashur e brezave të tërë  të bullgarëve ,   e cila tradicionalisht tingëllon në çdo shtëpi bullgare në minutat e para të Vitit të Ri, është krijuar në një mbrëmje pranvere. Sikurse e..

botuar më 21-12-31 12.35.MD

Bekime të kolendarëve për shëndet, bereqet dhe mirësi

Tingulli magjik i gajdes, ritmi pushtues i këngëve të kolendarëve, forca e urimeve të Krishtlindjeve – e gjitha kjo është pjesë e riteve për mbrojtjen e komunitetit, për sigurimin e shëndetit dhe mirëqenies. Edhe rrethi që bëjnë duke shëtitur nëpër..

botuar më 21-12-25 6.15.PD

Vallja e kolendarëve të Jambollit mbush me humor të mirë të rinjtë e të moshuarit

Për më shumë se një shekull, në Natën e Buzmit dhe në ditën e Krishtlindjeve, kolendarët në Jamboll kërcejnë në ritmin e një valleje të bukur të quajtur “Bueneku i Kolendarëve”. Tradita është unike në Bullgari dhe prej vitesh ka tërhequr interesin..

botuar më 21-12-24 6.04.MD

Todor Kozhuharov: Kënga popullore është një univers dhe gjithmonë do të na magjepsë

Me “Magjinë e këngës”, siç e  titulloi librin e tij të repertorit, Todor Kozhuharov shënon 50 vjetorin e tij.Zëri i mrekullueshëm prej kadifeje, ornamentika e zotëruar në mënyrë të shkëlqyer, frymëzimi dhe stili i përpiktë i interpretimit e..

botuar më 21-12-23 1.50.MD

Almanaku i traditave bullgare të fundvitit

Cikli festiv kushtuar Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri në Bullgari fillon që më 20 dhjetor, me Ditën e Ignat Hyjmbajtësit. Dhe megjithëqë zakonet dimërore janë të përngjashme, në regjione të veçanta të vendit ekzistonin dhe vazhdojnë të zbatohen rite..

botuar më 21-12-20 7.15.PD