Programi i ditës

Dita e Enjos - një përrallë e bukur për fuqinë e mrekullueshme të bimëve

Historia e Ditës së Enjos (Enjovden) është si një përrallë e bukur, e cila ka bashkuar fuqinë mrekullibërëse të bimëve, rininë dhe bukurinë që e shoqërojnë festën. Një përrallë të cilës i rikthehemi me kënaqësi çdo vit më 24 qershor, ua tregojmë..

botuar më 22-06-24 5.15.PD

Filigrani - një art, traditë, zanat para harresës

Çdo një punë kërkon mjeshtrin e vet - thotë populli bullgar. Që të bëhesh një mjeshtër i vërtetë duhet dhe një talent i vërtetë, një përkushtim dhe shumë, shumë kohë. Vite të tëra me radhë një punë këmbëngulëse, të cilat të mund ta kthejnë identitetin..

botuar më 22-06-23 7.15.PD

Tradita e festës së shopëve në qytetin Elin Pelin po vazhdon

“Festa e Shopëve” është një ngjarje e famshme, që u afirmua me historinë e saj më shumë se 50-vjeçare në qytetin që mban emrin e shkrimtarit Elin Pelin. Festa që daton nga viti 1970, përbën një triumf të vërtetë të traditës së shopëve – një grup..

botuar më 22-06-15 10.42.PD

Vaji bullgar i trëndafilit – midis çmimit të lartë në botë dhe punës së nënvlerësuar me dorë në kopshte

“Mbreti Trëndafil” kështu e quajnë trëndafilin aromatik vajor, i cili rritet që prej kohës së lashtë në qytetet piktoreske malore bullgare Karllovo, Kazanllëk, Strellça dhe Perushtica. Më shumë se 40 vjet në Karllovo ka traditë të zgjidhet ndonjë..

botuar më 22-06-11 11.45.PD

Një zanat pak i harruar jahnaxhijstvo kthehet në Luginën e Trëndafilave

Në rajonin e qytetit Kazanllëk, i famshëm për masivët e trëndafilave vajdhënës dhe prodhimin e vajit të trëndafilit, më shumë se një shekull e gjysmë më parë i ashtuquajturi “sharllan” ose “sharllagan” - vaj i parafinuar i arrave me presion të..

botuar më 22-06-05 8.15.PD

Sot nestinarët festojnë Ditën e Shën Konstantinit

Sipas stilit të vjetër, festa e Shenjtorëve Konstantin dhe Elena është më 3 qershor. Natën e 4 qershorit në disa fshatra të Stranxhës dhe sot e kësaj dite kryhet zakoni Nestinarstvo - valle me këmbë zbathur në prush e ekzekutuar nga valltarët..

botuar më 22-06-03 10.25.PD
Grupi „Aglea“

Kur kënga popullore është pjesë e fëmijërisë

Fëmijët tanë e duan këngën popullore, u pëlqen të jenë në skenë, të fitojnë çmime dhe duartrokitje, kjo i inkurajon dhe i motivon” – thotë Pllamena Gospodinova për nxënësit e saj në Shkollën e Arteve “Ilia Avramov” – Nova Zagora. U takuam në një..

botuar më 22-06-01 12.25.MD

Bashkatdhetarët tanë mblidhen "Në mejdanin e Bullgarisë tjetër" në Kopenhagë

Kopenhaga po pret një ngjarje në shkallë të gjerë për komunitetin bullgar në vend - panairin udhëtues "Në mejdanin e Bullgarisë tjetër". Ai realizohet me mbështetjen e Ambasadës Bullgare në kryeqytetin danez, por organizatori kryesor është klubi..

botuar më 22-05-28 7.15.PD
Tatjana Nekit

Bullgarët në Taraklia ende mbajnë kostumet e tyre kombëtare

Muzeu i Trashëgimisë Kulturore në Taraklia prezanton tre ekspozita me kostume popullore bullgare në dhjetë ditët e fundit të majit. “ Enë bullgare të gatimit dhe sende të tjera shtëpiake janë të prezantuara gjerësisht tek ne, në ndryshim nga..

botuar më 22-05-27 7.15.PD

Një përrallë e animuar ndërthur kodet e folklorit dhe qëndistarisë bullgare

Në ritmet dhe qëndismat popullore bullgare janë të koduara shumë simbole dhe mesazhe, dhe forcën e tyre magjike për të shëruar dhe për të mbrojtur populli ynë e njeh prej shekujsh. Në kërkim të një shprehjeje të re të identitetit tonë kombëtar,..

botuar më 22-05-26 7.15.PD