Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kujtime nga Republika Popullore ose prapa te socializmi

БНР Новини
Foto: socbg.com

Vallë, a mund të transferohemi pa ndonjë farë nostalgjie prapa në fëmijërinë e pakujdesshme ose në rininë dhe të përpiqemi të krijojmë një përfytyrim 100 përqindshëm objektiv për kohën, në të cilën jetuam? Përgjigja është – jo. Doemos kjo nuk është e mundshme! Për më tepër se kur bëhet fjalë për breza të tëra bullgarësh, që rritën në erën e “socializmit të pjekur” të damkosur nga kontradikta, aluzione ose... mashtrime. Mirëpo, atëherë si të shpjegojmë guximin e dy bullgarëve të rinj, të cilët pa menduar shumë, hidhen në ujërat e turbullta të së kaluarës jo aq të largët, që të studiojnë thellësitë e saj dhe të nxjerrin në pah kryevepra unike nga koha e socializmit. Sajti “Kujtime nga Republika Popullore” provokoi një interes të paparë në rrjetet sociale. Ndërsa autorët e tij Milen Danov dhe Stojan Gëllëbov pranojnë, se nuk pritën një sukses të tillë.

Todor Zhivkov dhe Nikolai ÇausheskuKur bëhet fjalë për të kaluarën socialiste, pasionet ndizen. Mezi ka ndonjë periudhë tjetër nga historia e Bullgarisë, e cila të provokojë aq shumë diskutime të gjallëruara dhe konkluzionepërfundimtare. Mirëpo, pse është ashtu? “Ndoshta për arsye, se akoma nuk kemi menduar ato vite, ndryshe nga vendet e tjera ish socialiste”, është i bindur 30-vjeçari Milen Danov – njeri prej autorëve të sajtit. Ai sqaron, se përpiqet të jetë maksimalisht objektiv dhe i paanshëm, kur boton artikuj dhe fotografi nga kjo periudhë. Mirëpo, socializmi ekzistonte shumë vite më parë, jo vetëm para 25 vitesh siç është kjo në përfytyrimet e moshatarëve të tij. Për shkak të mangësive të pafalshme në sistemin arsimor, brezi i ri nuk di pothuajse asgjë për 45 vitet e regjimit totalitar, i cili patjetër hodhi një hije mbi të kaluarën dhe të tanishmen e Bullgarisë. Prandaj të rinjtë ndjekin dhe ndajnë pikëpamjet dhe mendimet e tyre në rrjet pasi lexojnë artikujt e botuara në sajtin“Kujtime nga Republika Popullore”. Mirëpo, edhe brezi më i moshuar shfaq interes ndaj këtij portali dhe regjistron komentet e tij nën artikujt, disa prej të cilëve tepër ekstreme plot emocione. Në përgjithësi dominon qëndrimi i mirëfilltë dhe qesharak ndaj viteve “të lavdishme” të socializmit.

Bashkim, socializëm, miqësi“Njeriu mund të shikojë fotografi të nxënësve nga periudha, kur at