Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Jam e bekuar se pata në jetë një njeri të tillë” - këngëtarja e njohur popullore Sonja Kënçeva përmes syve dhe vështrimit të mbesës së saj

“Unë fus shpirtin tim në të kënduarit”- kështu, duke qenë akoma e gjallë Sonja Kënçeva tregon për prirjen e saj ndaj muzikës popullore. Kurse faktet flasin vet për veten e tyre - me zërin e saj të bukur ajo u jep jetë më shumë se 500 këngëve nga Bullgaria Verilindore (nga krahinat e Varnës, të Shumenit dhe të Veliko Tërnovos), 270 nga të cilat janë të regjistruara në fondin e Radios Kombëtare Bullgare. Kujtesa e saj muzikore i  ka ruajtur gjatë viteve këta shembuj, të cilët i ka mësuar nga këngëtarët vendas, pa disponuar  teknikë moderne incizimi. Këngët e saj janë një klasikë e vërtetë: “Dashuri, dashuri, dashuri e parë”, “Janka i fliste vëllait”, “Nëna e Manuçkës”, “Nëna e vjetër e Tenjos” dhe akoma shumë e shumë këngë të tjera.

Sonja Kënçeva ka lindur në qytetin Provadia përpara 90 vjetëve. E trashëgon dhuntinë muzikore nga fisi i nënës së saj, fis i njohur me këngëtarë të mirë. Vitet fëmijërore dhe pas kësaj si nxënëse kalojnë mes këngëve nëpër fusha, nëpër oborr, në shtëpi, nëpër festat e qytetit dhe festat e gjimnazit. Gjatë kohës së studimeve të saj në teknikumin mjekësor në qytetin Varna, më vonë dhe në fshatin Osmar, rrethi i qytetit Shumen, Sonja Kënçeva përfshihet në artin amator si soliste dhe drejton korin popullor, të themeluar me iniciativë të saj. Gjatë vitit 1951 është e miratuar nga komisioni në qytetin Presllav për incizime në Radion Kombëtare Bullgare, kurse pas transferimit të saj në qytetin Varna, zëri i saj fillon të tingëllojë dhe nëpër eterin e radios lokale vendase.
Këngëtarja ka shansin që kompozitorët e njohur Filip Kutev, Hristo Todorov, Stefan Kënev , Nikollaj Kaufman të punojnë repertorin e saj. Në periudhën e një veprimtarie  intensive incizuese Sonja Kënçeva nuk e harron këshillin e redaktorit muzikor nga Radioja Kombëtare Bullgare,Gjeorgji Bojaxhiev: “Sonja, mos mëso këngë të rëndomta! Mësohu të ndash grurin nga kashta!”
Gjatë vitit 1970 Sonja Kënçeva është e emëruar për soliste të Radio Varnës dhe aty zhvillon veprimtarinë e saj të koncerteve dhe atë incizuese. Gjatë vitit 2003 ajo boton librin “Këngët e jetës sime” ku përfshin rreth 200 këngë nga fondi i saj personal, të përpunuara dhe të hedhura në nota nga mbesa e saj Sonja Kënçeva e cila ka vazhduar fatin muzikor të gjyshes së vet, por si interpretuese e kitarës klasike.

“Unë e quaj gjyshen time “Mameto” /sepse nëna ime ka vdekur kur unë kam qenë 3 vjeçe, kurse vëllai im - 8 - tregon e mbesa. Ajo mori përsipër  krejtësisht kujdesin për ne dhe na rriti si nënë. Ajo është për mua dy herë nënë - fat...Ajo qe një njeri shumë i fortë, me zemër të madhe. Asnjëherë nuk dorëzohej dhe nuk binte përmbys. Këndonte vazhdimisht, përgatiste tekstet e këngëve, të cilat i përgatiste për incizim në Radion Kombëtare Bullgare dhe në Televizionin Kombëtar Bullgar. Nga këngët që këndonte dhe unë pak nga pak fillova të dua këngët popullore, i dua dhe sot e kësaj dite. Dhe jo vetëm muzikën popullore, por muzikën në përgjithësi. Kemi dhe duete të incizuara bashkë me të, ajo këndonte zërin e parë, kurse unë zërin e dytë. Më kujtohen akoma fjalët e saj këshilluese kur e mori vesh se jinteresohem nga muzika: “Sonçe, në qoftë se nuk je e talentuar mjaftë, më mirë mos u kap me muzikën, sepse ky është një profesion, i cili kërkon përpjekje të shumta dhe shumë talent. Pa to nuk do të kesh sukses”. Unë përfundova shkollën muzikore në qytetin Varna në degën e kitarës klasike. Mësuesi im qe Ljuben Harallampiev, i cili krijoi shkollën e kitarës së Varnës, të njohur nëpër të gjithë botën. Unë jam laureat i dy konkurseve kombëtare dhe i tri konkurseve ndërkombëtare në kitarë klasike. Nuk merrem me dhënien e mësimeve, sepse ekzekutoj jashtë shtetit, zhvilloj vazhdimisht koncerte. Unë jam njeri me shumë fat se “Mameto” qe afër meje në këtë jetë. Ajo edukoi dhe formoi sistemin tim të vlerave - të jem personalitet, të mësoj, të lexoj, të afirmohem dhe të shkoj më lartë. Ajo bënte të njëjtën gjë. Kur mësoja në shkollën muzikore, filloi të mësojë me mua teorinë e muzikës, mësoi notat në çelësin e violinës dhe të basit, u arsimua bashkë me mua.

Qe një përjetim shumë interesant të hedh në nota këngët e saj të ngadalta - një sfidë e vërtetë për secilin i cili është kapur të punoj me nota. Dhe sot ekzekutoj pjesa të shumta mbi bazë folklorike sipas motiveve nga repertori i “Mameto”.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

“Orenda” – një kor i vogël bullgar në Paris

I krijuar në Paris, grupi interpreton këngë popullore bullgare me orkestrim të kompozitorëve tanë të njohur, si dhe këngë ortodokse. Drejtuese është Stefka Miteva – këngëtare, autore e këngëve dhe e aranzhimeve, mësuese në lëndën e muzikës dhe të teorisë..

botuar më 20-02-23 11.30.PD

Grupi BTR u sjell gëzim adhuruesve me një turne evropian

Një nga grupet bullgare më të dashura rok BTR do të realizojë një sërë koncertesh në Evropë. Vjenë, Mënik, Cyrih, Karlsrue, Majnc, Bruksel, Amsterdam, Londër, Frankfurt, Dublin, Liverpul janë qytetet në të cilat muzikantët bullgarë do të..

botuar më 20-02-22 11.30.PD

Tingëllimi ballkanik dhe suingu takohen në "Strange Suite" të Ateshhan Juseinovit

Ateshhan Juseinov ka marrë arsimin e vet në Shkollën Kombëtare të Arteve “Panajot Pipkov” në qytetin Pleven. I përkushtuar kitarës, ai u bë i njohur si anëtar i formacionit "fusion" “Zone C”. Bashkë me Petër Rallçevin /fizarmonikë/ dhe Stojan..

botuar më 20-02-22 9.45.PD