Kostadin Atanasov e pushton botën me zërin e gajdes bullgare

Foto: arkiv personal

Përpara ca kohe Kostadin Atanasov festoi jubileun e tij të 50. Gajdexhiu ynë i njohur është mes virtuozëve modernë të këtij instrumenti tradicional bullgar. Ai është i dekoruar me çmime të shumta bullgare dhe të huaja. Luan me një përsosmëri të madhe në gajden e lashtë bullgare xhura dhe kaba.

Si një muzikant profesionalist Kostadin Atanasov kalon përmes rrugës së zakonshme të arsimit-nga shkolla muzikore pranë vatrës së kulturës në krahinën e lindjes së tij Pirin, përmes Shkollës Kombëtare për Arte Folklorike në Shiroka Llëka, deri në Akademinë Muzikore të qytetit Plovdiv “Asen Diamandiev”. Që nga viti 2000 është solist  në Orkestrën e Ansamblit Kombëtar Folklorik “Filip Kutev”. Ka incizime në Radion Kombëtare, ka nxjerrë dhe një album vetjak. Gjatë vitit 2007 në Seul-në Korenë e Jugut, në Festivalin e Mjeshtërve Botëror është i shpallur për “Gajdexhi Numër 1”. Arti i Kostadin Atanasovit  është i njohur në shumë vende evropiane, dhe po kështu në Japoni, Izrael , Shtetet e Bashkuara. Ai është i shtyrë të provojë dhe në gjini të tjera muzikore. Gëzohet dhe për sukseset  e nxënësve të vet-po kështu gajdexhinj.

Me një vështrim mbrapa në të kaluarën Kostadin Atanasovi tregon për disa nga episodet e rëndësishme në jetën e tij:

Kam lindur në Haxhidimovo. Aty kishte shkollë për gajdexhinj, të themeluar nga Ljuben Drjankov mësues në gajde nga qyteti Goce Dellçev. Kisha një fizarmonikë, peshqesh nga gjyshja ime, por kur dëgjova zërin e gajdes, fizarmonika u harrua. Atëherë qesh aty afër 10 vjeç. Kam kujtime emocionuese nga koncertet e ndryshme nëpër botë. Në festivalin e Koresë Jugore qesh i ftuar me propozim të Ministrisë së Kulturës dhe të ansamblit tonë. Mbaja me vete bilbil, okarinë, klarinetë, xhura-gajde, me të cilat ekzekutoja  në një kompilim, ku në fund përfundova me një këngë koreane. Mbase kjo kontribuoi deri diku për suksesin tim aty. Çdo një pjesëmarrje më sjell shumë emocion. Pavarësisht  nëse është në podiumin e koncerteve, në vatrën e kulturës ose në nisma të tjera private, unë gjithmonë dal përpara njerëzve me përgjegjësi. Një pjesëmarrje tjetër të cilën do ta mbaj mend gjithmonë, sepse qe në një nivel të lartë, qe në oratorinë e cila i qe kushtuar hebrenjve bullgar. Vepra qe i kompozitorit Gjeorgji Andreev. E interpretuam në Nju Jork gjatë vitit 2011 dhe Boston gjatë vitit 2013 gjatë kohës së turneve të ansamblit në Shtetet e Bashkuara. Më tërhoqi përzierja e instrumenteve bullgare me orkestrën klasike-tingëllon shkëlqyeshëm. Unë jam përkrahës i kësaj vije. Kam nxënës shumë të talentuar. Aktualisht në ansambël ekzekuton  Martin Ljamov, i cili është një prej tyre dhe kjo më gëzon shumë. Bashkëshortja ime Ralica Atanasova është këngëtare  në ansamblin “Filip Kutev”. Vajzat tona përfunduan Shkollën Kombëtare Muzikore “Ljubomir Pipkov”. Elena përfundoi Fakultetin e Gazetarisë në Universitetin e Sofjes dhe tani mëson në Folkwang Universität der Künste në qytetin Esen - në Gjermani, në klasën e violinës të profesorit Minço Minçev. Ajo mori pjesë dhe në një koncert, të cilin e kishim në qytetin Burgas gjatë kësaj vere. Prezantuam krijime të Gjeorgji Andreevit për kuartet harqesh, gajde dhe zë. Patëm mundësinë të tregojmë përpara publikut këtë projekt interesant, kurse unë qesh i lumtur se jemi në skenë bashkë.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Një ekspozitë-muze e gjeneratës së re rikrijon traditat në fshatin Çavdar të malit Sredna Gora

Folklori është një trashëgimi e madhe jo materiale e popullit tonë, ai është kaq i larmishëm dhe specifik për pjesët e ndryshme të vendit tonë, saqë ia vlen të njihet nga çdo një bullgar. Me idenë se shfaqjet , të cilat prezantojnë traditat dhe festat..

botuar më 19-10-16 3.51.MD

Festivali folklorik “Severina” mbledh grupe bullgare dhe të huaja në qytetin Ruse

Nga data 4 deri më 6 tetor, qyteti Ruse buzë lumit Danub është mikpritës i edicionit të katërt të festivalit folklorik ndërkombëtar të rinisë “Severina”. Qëllimi i organizatorëve është sigurimi i mundësisë për paraqitje të fëmijëve dhe të rinjve, të..

botuar më 19-10-04 11.05.PD

"Festat e Deljos" - një traditë krahinore me pak “shije kozmike”

Që nga viti 2007 në qytetin më jugor të malit të Rodopeve – Zllatograd – muaji shtator është nën shenjën e festave për kujtim të Vojvodës Deljo. Ky hero ka jetuar në fund të shekullit të XVII dhe në fillim të shekullit të XVIII dhe mund të thuhet se..

botuar më 19-09-21 8.10.PD