Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Fotografi dhe vizatime nga Asambletë Ndërkombëtare të Fëmijëve në Bullgari prezantohen në një ekspozitë

Foto: BGNES

Në Shtëpinë e Kulturës “Sredec” në Sofje u rregullua një ekspozitë kushtuar përvjetorit të 40-të të Asamblesë së parë Ndërkombëtare të Fëmijëve “Flamuri i Paqes”. Në të prezantohen fotografi dhe vizatime fëmijësh që ruhen në fondin e asamblesë.

Asambleja e Parë “Flamuri i Paqes” u organizua në Bullgari në vitin 1979, vit ky i cili u shpall nga OKB-ja – Vit Ndërkombëtar i Fëmijëve. Në organizimin e kësaj asambleje u përfshinë veprimtarë shoqërorë dhe kulturorë nga mbarë bota nën udhëheqjen e kryetares së Komitetit të Kulturës Ljudmilla Zhivkova – e bija e sekretarit të përgjithshëm të Partisë Komuniste Bullgare Todor Zhivkov. Që të marrin pjesë në asamblenë e parë erdhën 2500 fëmijë nga 77 vende. Në kuadrin e saj u mbajt edhe Parlamenti i Parë Botëror i Fëmijëve, në të cilin u miratua një letër apel drejt fëmijëve të mbarë botës.

Një nga veprimtaritë e rëndësishme në kuadrin e asamblesë ishte inaugurimi i Parkut Ndërkombëtar të Fëmijëve të mbarë botës “Kambanat” në të cilin miqtë nga të gjitha shtetet pjesëmarrëse dhuruan nga një kambanë – simbol i kulturës dhe i traditave të vendit të tyre. Në ceremoni asistoi edhe drejtori i atëherëshëm i përgjithshëm i UNESKO-së Amadu-Mahtar M’Bou (Amadou-Mahtar M'Bow).

390 fëmijë nga 138 shtete morën pjesë në katër edicionet e Asamblesë deri në vitin 1989. Pjesëmarrësit nga Bullgaria ishin 14 mijë. Në vitin 1990 u pezullua për të ringjallur në vitin 1999 nga e bija e Ljudmillës – Evgenija Zhivkova.


Më shumë nga rubrika

Vasilen Vasevski - piktori i dritës

Një piktor ndërmerr një kthim shpirtëror në atdhe nëpërmjet përjetimeve dhe kujtimeve të cilët i ka vendosur mbi pëlhurë. Por koha ka zbutur stuhitë dhe figurat dhe pamjet janë tërhequr në një botë iluzionesh - sikur të shkrira në një pasqyrë uji...

botuar më 20-01-23 2.58.MD

Zdravka Evtimova: Do të doja që ta mos thyejmë qafën dhe të mos përkulemi

Ka histori të bukura, por të mbytura në kënetën e fjalëve të dobëta e të ngatërruara. Ka dhe të tjera – me të vërtetë frymëzuese, të cilat fluturojnë në vetëdije me lehtësinë e zogjve. Sikurse me krahë të hapura, historitë e Zdravka Evtimovës lëvizin..

rinovuar më 20-01-21 6.06.MD

Katja Lekova rikrijon mozaikët romakë mbi qelq

Qilim prej mozaiku antik me forma dhe ngjyra nga më të ndryshmet, gurrëza prej mermeri të renditura me përpikëri mbi muret e shtëpive romake dhe rrënoja të godinave publike. Shembuj të tilla të artit romak ka nëpër shumë vende në trojet tona. Ata janë..

botuar më 20-01-20 2.38.MD