Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Terapitë jo invazive e ndihmojnë shëndetin e grave

Në Bullgari marsi konsiderohet si muaji i grave, dhe kjo jo vetëm për shkak të faktit se e lidhim me paralajmëruesen e pranverës Gjysha Marta ose me festën e grave 8 mars. Në vetëdijen kolektive të bullgarëve ndryshimet e shpeshta në kohë gjatë muajit mars krahasohen me gjendjen shpirtërorë të grave e cila ndryshon shumë shpesh. Por shpesh ndryshimet në sjelljen e gruas vijnë nga probleme për të cilat ajo nuk do, ose ndruhet që të flasë.

Një prej tyre është dobësimi i muskujve të dyshemesë së legenit që me avancimin e moshës çon deri në një seri prej gjendjeve shqetësuese, të cilat errësojnë gëzimin nga jeta të çdo një gruaje. Pjesa më e madhe e këtyre rasteve kalojnë pa simptoma të dukshme, por për llogari të kësaj janë jashtëzakonisht shqetësuese. Zakonisht vendimi i vetëm në situata të tilla është ndërhyrja operative. Por jo të gjitha pacientet në moshë të avancuar mund t’i nënshtrohen këtij operacioni. Në kërkim të zgjidhjes së këtij problemi për pacientet e veta, doktoresha Borisllava Popova ndeshet me një metodë inovative, e cila lehtëson mjaft vuajtjet - një karrige elektromagnetike, e përdorur kohët e fundit për shërimin e muskulaturës së dyshemesë së legenit:

Foto: Darina Grigorova

Në fakt këto janë muskuj të cilët i përdorim shumë rrallë dhe me avancimin e moshës ato lëshohen - sqaron doktoresha Popova. Kjo është e vlefshme dhe për meshkujt, por tek gratë simptomatiku është më i përhapur, jo vetëm për shkak të lindjeve, por dhe për shkak të fiziologjisë së tyre. Në këtë karrige pacientja ulet me veshjet e përditshme dhe për 28 minuta përmes valëve shumë të fuqishme elektromagnetike shkurtohen muskujt, gjë e cila nuk mund të arrihet në ndonjë mënyrë tjetër.

Kjo metodë e ka të njëjtin efekt si ushtrimet fizike të dyshemesë së legenit të cilat rekomandohen në raste të tilla. Karrigia e “mençur” dërgon impulse të ndryshme në 33 regjime, që të shmanget përshtatja e muskulaturës ndaj tyre.”

Bullgaria është mes vendeve të pakta, të cilat e përdorin këtë metodë jo invazive, të shpikur në Britaninë e Madhe, e cila tani po hyn në shërimin e grave. “Këto janë gjëra, për të cilat deri përpara 5 vjetëve nuk kishim informacion”, thotë doktoresha Popova. Në sajë të karriges elektromagnetike, një paciente e saj e moshuar me sëmundje të tjera të shumta shoqëruese, mes të cilave dhe apopleksi, mundet të përmirësojë mjaft gjendjen e vet pa ndërhyrje operative. Sipas fjalëve  të doktoreshës Popova, 80% nga gratë kanë pasur gjatë jetës së vet ndonjë episod të lidhur me inkontinencën urinare (mosmbajtjen e urinës), pa ndonjë rëndësi nëse kanë lindur ose jo. Mjerisht pjesa më e madhe prej tyre nuk flasin për këtë, me qenë se u vjen turp. Shërimi i këtyre problemeve funksionale i përkas të ashtuquajturës mjekësi estetike, sepse pacientët konsiderohen klinikisht të shëndetshëm.

Thuhet se, janë krejtësisht të shëndetshëm, por në fakt nuk është kështu. Shëndeti është uniteti midis gjendjes fizike, emocionale dhe psikike. Kur pacienti ka shkelje funksionuese të muskujve të dyshemesë së legenit, jo gjithmonë mund të propozojmë teknika operative, me të cilat ta ndihmojmë. Ilaçet po kështu jo gjithmonë ndikojnë mbi sikletet. Pas përhapjes së gjinekologjisë estetike dhe të metodave jo kirurgjike, të cilat i propozon ajo, i ndihmojmë pacientet me probleme të tilla. Duhet të nënvizoj, se kjo nuk është kozmetikë. Ne nuk i zbukurojmë njerëzit, por u ndihmojmë të rivendosen ose të paktën të afrohen deri tek gjendja e natyrshme dhe normale.

Dhe me qëllim informimin më të gjerë të shoqërisë për problemet e lidhura me inkontinencën urinare, më 6 mars në Sofje organizohet Dita e Dyerve të Hapur. Në të çdo grua mund të bëjë konsultim me specialistë në këtë fushë.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Kujdesi shëndetësor elektronik dhe qytetet e urta janë ndër theksat e Bulgarian Digital Week 2021

Më shumë se 150 lektorë nga mbarë bota të bashkuar në 14 konferenca tematike do të ofrojë sivjet Java Digjitale Bullgare (Bulgarian Digital Week 2021) nga 21 deri më 26 qershor. Forumi do të mbahet online dhe do të japë informacion aktual   dhe  do..

botuar më 21-06-20 8.05.PD

43 vendbanime në Bullgari shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Jogës

Për vit të shtatë të radhës bota shënon Ditën Ndërkombëtare të Jogës. Data zyrtare është 21 qershor, por ngjarjet të cilat i kushtohen festës zakonisht fillojnë ditë të tëra përpara kësaj. Ashtu si dhe gjatë vitit 2020, ajo do të shënohet në një..

botuar më 21-06-19 11.45.PD

Një ndryshim në tarifat e vizave po diskutohet

Ministri i Jashtëm Svetllan Stoev propozon të rritet nga 60 në 80 euro tarifa që paguajnë shtetasit e vendeve jashtë BE qër të marrë një vizë qëndrimi të shkurtër në Bullgari. Propozimet janë botuar për konsultim publik në faqen e internetit të..

botuar më 21-06-18 1.47.MD