Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Komisioni Evropian na sfidon të përfshihemi në luftimin e dezinformatës për Covid-19

Foto: EPA/BGNES

Numri i lajmeve të rreme për epideminë e koronavirusit kohët e fundit përhapen me shpejtësi online. Këtë e theksoi në një apel video drejtuar shtetasve evropianë presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen. Ajo theksoi, se “vala e informacionit jo të saktë ose dezinformatës po zmadhohet mbi bazën e pasigurisë, shqetësimit dhe informacionit që ndryshohet shpejt”. Për këtë arsye ajo bëri thirrje për bashkëpunim në luftimin e kësaj tendence negative.

“Shqetësohem, se informacioni jo i saktë mund t’u dëmtojë njerëzve. Si shembull mund të marrim thënien se pirja e zbardhuesit e vret virusin, por një akt i tillë mund të vrasë njeriun. Kështu shfrytëzohen frikët e njerëzve për të fituar para duke u shitur sapun të shtrenjtë i cili gjoja e vretmikrobin e koronavirusit. Të gjithë kësaj duhet t’i jepet fund!”

Në internet dhe në rrjetet sociale përhapen një sërë informatash të rreme si ajo se vetëm të moshuarit sëmuren nga koronavirusi, ose se mungon solidaritet evropian për luftimin e krizës. Për të kundërshtuar me sukses numrin e madh të lajmeve të rreme institucionet evropiane filluan të bashkëpunojnë me platforma online të cilat inkurajohen të popullarizojnë burimet e sakta kështu që njerëzit të mos gjejnë në hapësirën online përmbajtjen jo të saktë. Shfrytëzoni për informim media me autoritet të cilat meritojnë besim, bëjnë thirrje nga Komisioni Evropian.

“Mediat sociale duhet të verifikojnë faktet kështu që të hiqen thëniet e rrezikshme. Do të vazhdojmë të kontrollojmë hapat e ndërmarra nga platformat”, thekson presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

I prirë nga dëshira të ndihmojë shtetasit të verifikojnë faktet, Komisioni Evropian hapi një degë speciale në uebsajtin e vet “Luftimi i dezinformatës” https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/fighting-disinformation_bg, ku secili mund të gjejë informacionin dhe faktet për të cilët interesohet.

Ndër burimet e besueshme të informacionit për Covid-19 Komisioni Evropian këshillon të ndiqen këshillat e organeve të mbrojtjes shëndetësore në çdo vend anëtar të BE-së dhe të shfrytëzohet informacioni nga ueb sajtet e organizatave përkatëse evropiane dhe botërore, siç janë ato të Qendrës Evropiane për Profilaktikë dhe Kontroll të Sëmundjeve dhe të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Shtetasit mund të japin kontributin e tyre në luftimin e dezinformatës duke mos përhapur informacion të pa verifikuar, botuar dhe përhapur nga burime të dyshimta. Në kohën e pandemisë globale jeta e shumë njerëzve varet nga informacioni i saktë dhe me kohë.

Unitet. Kjo është një nga fjalët më të shfrytëzuara nga institucionet evropiane kohët e fundit. Bashkitë, regjionet dhe shtetet e veçanta kanë detyrën të sigurojnë shërbim mjekësor dhe të kujdesen për më të dobëtit dhe më të prekurit ndër nesh. Bashkia akademike dhe shkencore, sektori privat, BE dhe institucione të tjera regjionale dhe ndërkombëtare gjithashtu kanë përgjegjësitë dhe funksionet e tyre. Por në fund të fundit efikasiteti i përgjegjës globale kundër pandemisë dhe kundër dezinformatës për Covid-19 kërkojnë besim dhe ndihmë reciproke. Së bashku mund të ndalim këtë.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Studentët bullgarë me origjinë shqiptare mund të mësojnë me bursa në Shqipëri

Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Bullgari informon se me vendim nr. 447, datë 22.07.2021, Këshilli i Ministrave ka vendosur dhënien e 2 bursave studimi për vitin akademik 2021-2022 për studentët bullgarë me origjinë shqiptare. Bursa e studimit..

botuar më 21-08-02 8.05.PD

Carevo përsëri bëhet kryeqyteti i mjaltit të manit

Më 1 gusht, në pushimoren buzë detit Carevo, fillon një festival “i shijshëm”, i cili i kushtohet mjaltit të manit i cili është tipik për krahinën e Stranxhës . Çdo vit, bletarë nga i gjithë vendi paraqesin në ekspozitën unike një gamë..

botuar më 21-07-31 7.05.PD

Ngjarjet me adresë ballkanike

“Mini Shengen” bëhet “Ballkani i hapur”, Bullgaria po kështu është e ftuar “Ballkani i Hapur” (Open Balkans) - kështu do të quhet iniciativa regjionale për një hapësirë të lirë ekonomike midis Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së..

botuar më 21-07-30 2.02.MD