Të Enjten e Madhe Krishti themeloi sakramentin e Eukaristisë

Foto: Darina Grigorova

Të Enjten e Madhe, e cila sipas traditës së dikurshme hebraike ka filluar pas perëndimit të diellit të ditës së mëparshme, Kisha shënon disa ngjarje të rëndësishme.Para darkës si shenjë përuljeje Shpëtimtari ka larë këmbët e nxënësve të vet. Pas kësaj në Darkën e Fundit me apostujt ai ka themeluar sakramentin e Eukaristisë (kungata). Shpëtimtari ka marrë bukë, e ka bekuar, e ka ndarë, ua ka shpërndarë nxënësve të vet dhe ka thënë: “Merrni, hani, ky është trupi im...” Pas kësaj ka ngritur gotën dhe ka thënë: “Pini prej saj që të gjithë. Kjo është Dhiata e Re në Gjakun Tim...”

Pas kungimit Krishti ka shkuar për t’u lutur në Kopshtin e Getsimanit, ku është tradhtuar nga Juda për 30 monedha argjendi.Kisha e shënon këtë ditë me një shugurim dhe me leximin e 12 ungjijve të apostujve Joan, Matej, Marku dhe Luka.

Sot është dita e parë para festës së Pashkës, në të cilën sipas traditës bullgare ngjyrosen vezët dhe gatuhet brumi për kulaçet e Pashkëve. Në të kaluarën ka pasur vetëm vezë të kuqe, të ngjyrosura me bojëra natyrale – si simbol i gjakut të Krishtit dhe i Ringjalljes së tij. Sot vezët e Pashkëve janë me ngjyra më të ndryshme, por sipas traditës e para gjithmonë e kuqe. Pikërisht këtë vezë të krishterët e sjellin në tempull para fillimit të shërbesave fetare.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Të krishterët nderojnë Shtatë Shenjtorët dhe Shën Pantalejmonin

Më 27 korrik Kisha Ortodokse Bullgare nderon shëruesin Shën Pantelejmonin dhe veprën e Shtatë Shenjtorëve , dishepujt e apostujve Shenjtorët Kiril dhe Metodi - Klementi , Naum, Sava, Gorazd dhe Angelari. Tradicionalisht, kisha nderon..

botuar më 21-07-27 10.57.PD

Vidin – qyteti evropian danubian me histori të pasur

Dëshmi për ekzistencën dhe zhvillimin e qytetit të sotëm Vidin ka që nga koha romake. Një fortesë me emrin “Bononija” kishte një rëndësi strategjike për perandorinë, ndërsa më vonë u shërbente bizantinëve për t’i bërë ballë pushtimeve të fiseve sllave...

botuar më 21-07-26 12.51.MD

Qeveritë e përkohshme zakonisht çojnë në ngecje ekonomike

Qeverisje e qëndrueshme apo zgjedhje të shpeshta në të ardhmen e parashikueshme - kjo dilemë, e cila u ngrit pas zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, së shpejti do të gjejë zgjidhjen e saj. Ndërkohë, prof. Biser Georgiev nga Universiteti i..

botuar më 21-07-21 2.45.MD