Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Le të kujtojmë...

Pomorie – turizëm kulturor dhe mjekësor në bregun e Detit të Zi

Foto: pomorie.bg

E themeluar gjatë shekullit të V para Krishtit qyteza Pomorie tërheq me kuriozitetet e saj të shumta – krahina historike, rezervat natyror, lloje të rralla të florës dhe faunës.

Pomorie ndodhet në një gadishull shkëmbor, 3.5 km në brendësinë e Detit të Zi, afër Burgasit dhe Nesebërit. Një istëm shumë i ngushtë e lidh me Luginën e Burgasit. Nga tri ana (jugu, lindja dhe verilindja) qyteti është rrethuar nga deti, ndërsa Liqeni i Pomories është në veri. Ai nga ana e vet është në rrugën Via Pontica dhe në territorin e tij jetojnë mbi 250 lloje shpendësh. Liqeni i Pomories është një burim gjithashtu i baltës së zezë mjekësore, ku ka elemente shumë të dobishme kimike për organizmin e njeriut.

Afër Pomories ndodhen kriporet e famshme, ndërsa prodhimi i “floririt të bardhë”, siç në lashtësinë e kanë quajtur kripën e detit, është shkaku për krijimin e vendbanimit të parë në këto troje – Anhialo.

Simbolet e qytetit të sotëm - balta e zezë dhe kripa e bardhë, këndet romantike në bregdet, kurimi balnear dhe prodhimi i një prej kantinave më të mëdha të verës në Gadishullin Ballkanik e bëjnë Pomorien një vend tërheqës për pushime. Mësoni më shumë për mundësitë për turizëm në qytezë në artikullin tonë “Pomorie – thesar i floririt të zi dhe të bardhë”.Më shumë nga rubrika

Ekspozita “Rilindja Bullgare” në rrugën “Canko Llavrenov” në Plovdivin e Vjetër

Plovdivi pret festën e vet me një program të pasur kulturor

Bashkimi i Bullgarisë, të cilin e shënojmë më 6 shtator, është gjithashtu festë e qytetit të dytë për nga madhësia në Bullgari Plovdiv. Tradicionalisht festimet në “Kryeqytetin e Bashkimit” do të fillojnë me një meshë të shërbyer nga Mitropoliti i..

botuar më 20-09-05 4.10.PD

Kthesat e fatit të rotondës “Shën Gjergji” në Sofje

Sofja propozon mundësi të pakufizuara për shëtitje nëpër gjurmët e historisë. Ndër objektet më të vizituara në kryeqytet është rotonda “Shën Gjergji”. Kjo është godina më e vjetër antike e ruajtur relativisht mirë në qytet. Është ndërtuar në fillim të..

botuar më 20-08-30 4.10.PD

Paftat bullgare – simbole dhe mesazhe

Paftat janë një zbukurim tipik bullgar. Ato janë element i kostumeve popullore nga krahina të ndryshme të Bullgarisë. Këto dekorime prej veshjes tradicionale bullgare mund të kenë forma më të ndryshme. Janë mbuluar kryesisht me ornamentikë florale,..

botuar më 20-08-29 4.00.PD