Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pikë BG - këngë për dashuri dhe rebelim

Foto: Facebook/@tochkabg

“Pikë BG është një projekt akustik për këngë të reja të qytetit (“këngët e qytetit” është një gjini muzikore e përhapur në Bullgari në fillim të shekullit XX)-në këtë mënyrë e përcaktojnë veten e vet katër themeluesit dhe autorë në grup Todor Jankullov, Zornica Popova, Krasimir Përvanov dhe Pllamen Sivov. Ata janë njerëz me interesa të ndryshme profesionale dhe fate jetike, por i bashkon dëshira të krijojnë një muzikë origjinale për shkak të vetes së tyre, dhe jo me qëllim të ndjekin një popullaritet dhe sukses.

Koncerti i radhës i grupit është më 9 shtator, kur në të hapur, para Shtëpisë së Sofjes, përsëri do të takohen me publikun e vet të besuar.“Pa emër”, “Një shatërvan në shi”, “Këngë për muzikantin e rrugës”, “Bar në det” - pjesa dominuese e këngëve i janë kushtuar gëzimit nga jeta, por dhe ndjenjave si trishtim dhe melankoli, të cilat patjetër që i vijnë në kokë njeriut në një etapë nga jeta e tij.

Këngët e tyre janë baladike dhe ndikojnë mbi publikun më tepër me mesazhet e veta të sinqerta njerëzore. Për këtë si lind një këngë nga “laboratori krijues” i “Pikës BG” tregon Pllamen Sivov:

Пламен Сивов

“Ne jemi një projekt akustik, instrumenti ynë bazë shprehës janë kitara dhe zëri i njeriut, të pangarkuar prej efekteve të tjera elektronike dhe kompjuterike suplementare.Duke i prekur telat e kitarës dhe kur këndon me zërin e vet, njeriu më mirë mund të shprehë ndjenjat e veta intime, tua transmetoi të tjerëve duke qëndruar mundësisht më afër publikut. Kështu është në koncertet tona. Ato janë në një mjedis shumë intim, në salla të vogla. Ne nuk jemi grup i cili të këndojë nëpër stadiumet dhe në koncertet tona nuk mund të biesh në një ekstazë të stuhishëm. Koncertet tona janë si një bisedë me miqtë, kurse ata e përjetojnë muzikën tonë si dialog, por në vetmi me veten tënde. Çdo një prej nesh shkruan tekste, kurse shumë prej tyre përpara se të bëhen këngë, kanë qenë vjersha të bukura. Nganjëherë zgjasim dorë dhe drejt vjershave të njohura të autorëve të njohur bullgarë, të cilët vet ne i njohim personalisht. Lëvizim në rrethe të ndryshme, por kemi një dashuri për muzikën, ajo është faktori i fort bashkues. Me rëndësi është ajo të cilën e lëmë - albumet tona me këngë, të cilët gëzojnë dëgjues të shumtë por dhe dashurinë e këmbyer dhe energjinë me adhuruesit tanë”.


“Në koncertin e ardhshëm, duke pasur parasysh situatën e tanishme në Bullgari, do të jetë mirë të këndojmë disa këngë me një karakter social, sepse jetojmë në kohëra të tilla  dhe nuk ka sesi të jemi të shkëputur nga realiteti”, thotë Pllamen Sivov dhe i lehtësuar nga fundi i masave të rrepta kundërepidemike shton:

“Kemi nevojë të rikujtojmë se përse në fakt janë këto masa sanitare. Për çfarë jete ne e ruajmë veten ? Në qoftë se jetojmë krejtësisht të mbyllur dhe të izoluar, kuptimi i jetës sonë fillon të humbasë”.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Facebook/@tochkabg

Më shumë nga rubrika

Me muzikë dhe sport kundër agresionit

Të provokojë vëmendjen e njerëzve të rinj dhe të publikut bullgar drejt parandalimit të agresionit - ky është qëllimi i projektit të Fondacionit “Preke Ylberin” dhe të Ministrisë së Rinisë dhe të Sportit, nisur në fillim të vitit shkollor. Nën emërtimin..

botuar më 20-09-17 4.08.MD

Sonya Yoncheva me kthim të shumëpritur në qytetin e saj të lindjes Plovdiv

Lajmet e mira, të lidhura me shfaqjet e ndryshme të muzikantëve elitar bullgarë tek ne po vazhdojnë të mbërrijnë pavarësisht nga pandemia dhe nga protestat politike. Le të rikujtojmë dy prej tyre. Koncerti emocionues i Krasimira Stojanovës, me të..

botuar më 20-08-25 11.56.PD

Gala e operës në qytetin Varna mblodhi interpretues të njohur nga Bullgaria dhe Rumania

Koncerti gala i festivalit veror i operës në qytetit Varna u kthye në një nga veprimtaritë më tërheqëse për banorët dhe miqtë e kryeqytetit detar bullgar. Shfaqja e fundit “Arti është feniks” me pjesëmarrjen e korit dhe orkestrës së Operës..

botuar më 20-08-24 3.23.MD