Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një fotoekspozitë ndjek kthimin e Dobruxhës Jugore në kufijtë e Bullgarisë

Foto: @RegionalMuseumOfHistoryDobrichBulgaria

“Dobruxha 1940” kështu quhet fotoekspozita  e hapur më 11 shtator në qytetin e Varnës. Ajo është pjesë nga ngjarjet në lidhje me 80 vjetorin nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Krajovës më 7 shtator 1940 dhe rikthimin e Dobruxhës Jugore në kufijtë e Bullgarisë. Materiali i mbledhur me fotografi ndjek ngjarjet  rreth nënshkrimit të traktatit. Vizituesit  mund të shikojnë  dhe sendet personale dhe dokumentet e pjesëmarrësve në nënshkrimin e marrëveshjes. Në ekspozitë është përfshirë prezantim multimedial me titull “Dobruxha thërret”, i cili ndjek ngjarjet që nga vjeshta e vitit 1940. Një pjesë nga fotografitë arkiv, mund ti shikoni dhe online këtu. Ekspozita u përgatit nga Muzeu Regjional Historik në qytetin Dobriç dhe prezantohet në Muzeun Arkeologjik të qytetit Varnë.

Më shumë nga rubrika

Doktor Anat Livne gjatë hapjes së ekspozitës “Varshava hebre: Historia e frymës njerëzore” në muzeun “Bejt Lohamej-Ha-Geataot” - janar 2018

Një pasardhëse e hebrenjve bullgarë tregon arkivin e Janusz Korczak

27 janari është dita në të cilën gjatë vitit 1945 lirohen të mbijetuarit e pakët të shpëtuar në kampin e përqendrimit në Auschwitz. Dhjetëvjeçarë më vonë OKB-ja e kthen datën në një Ditë Ndërkombëtare për të përkujtuar Holokaustin, duke inkurajuar jo..

botuar më 21-01-27 7.10.PD
Zhana Gendova dhe Vasill Gendov

Zhana Gendova – muza e parë në kinematografinë bullgare

Njëzet vjet pasi vëllezërit Lumiere i treguan publikut të mahnitur në Paris një histori përmes imazheve lëvizëse, filmi i parë bullgar “ Bëllgarani është galant ” u shfaq në Teatrin Modern të Sofjes. Krijuesi i tij Vasill Gendov do të bëhej..

botuar më 21-01-26 12.56.MD

“Kisha e varrosur” në Patalenica

Në  fshatin Patalenica , të vendosur në rrëzat e Rodopeve, gjendet një nga monumentet më të rëndësishme mesjetare të kulturës - kisha “ Shën Dhimitri ”. Supozohet se kisha ka qëndruar rreth gjysmë mijëvjeçarë të groposur nën dhe për të  mos u fyer nga..

botuar më 21-01-24 6.20.PD