Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Qyteti Svilengrad - një qytet i mëndafshit me kala, kisha të lashta dhe një natyrë të egër

Kalaja mesjetare Neutzikon rreth fshatit Mezek
Foto: Veneta Nikollova

Qyteti Svilengrad ndodhet në vet kufirin me Turqinë. Këtu gjendet pika kufitare më e ngarkuar me fqinjën tonë jugore. Dhe në qoftë se deri vonë qyteti qe i njohur si “Las Vegasi “ bullgar për shkak të kazinove të veta të shumta dhe të sallave të lojërave ku vinin kryesisht mysafirë nga Turqia, tani epidemia e Covid-19 po e thotë fjalën e vet. Ndaj momentit objektet e kumarit, hotelet e luksit dhe restorantet janë bosh. Në Svilengrad është qetë në mënyrë të pazakonshme. Por, siç e dimë, çdo e keqe e ka një të mirë, sepse interesi i vizituesve u drejtohet itinerareve kulturore nëpër gjurmët e historisë. Kurse në këtë drejtim qyteti Svilengrad është “një minë floriri” për udhëtarin kureshtar.

Qendra e qytetit Svilengrad

Nga Elena Miteva - drejtoreshë e muzeut historik vendas mësojmë se në një përkthim të drejtpërdrejtë, emri i qytetit Svilengrad do të thotë Qyteti i Mëndafshit. Gjatë vitit 1932 këtu prodhohet 25% nga mëndafshi i Bullgarisë. Kjo industri ka vdekur prej kohe, por zhvillimi i saj mund të ndiqet në muzeun historik vendas.  

“Në qoftë se njerëzit duan të shëtisin mes natyrës, mund të vizitojnë kalanë mesjetare Neutzikon rreth fshatit Mezek. Ajo është nga shekulli i 11-12 nga koha e perandorit bizantin Aleksij I Komnin, por këtu ka jetuar dhe fisi trak odrisi - tregon Elena Miteva. Përpara kalasë propozohen sende dhe lojëra të ndryshme për turistët. Por, mbase më interesante është varreza trake me kupolë nga shekulli i 4-3 përpara Krishtit, të vendosur po kështu rreth fshatit. Ajo është me një korridor 21 metrash. Brenda janë paraqitur hologramet e objekteve të gjetura në të dhe artefaktet.

Rekomandoj të shikohet po kështu kalaja antike dhe mesjetare Bukellon në fshatin Matoçina, e cila ka luajtur një rol të rëndësishëm në historinë tonë.

Kalaja Bukelon

Këtu më 14 prill 1205 mbreti bullgar Kallojan  shpartallon latinët, të paraprirë nga perandori Ballduin Flandërski i cili është marrë peng dhe i çuar në qytetin Tërnovgrad. Shume e bukur është pamja nga këto lartësi në drejtim të Turqisë së sotme dhe qyteti Edrene.

Në fshatrat Matoçina dhe Mihaliç gjenden dy kisha shkëmbore  nga shekujt 9 dhe 10. Kisha rreth fshatit Mihaliç është tepër e veçantë.

Kisha shkëmbore rreth fshatit Mihaliç

Ajo është me kupolë në formë kryqi, të gdhendur thellë në shkëmb. Mjerisht këto fshatra janë të vështira për t’u arritur për shkak të rrugës së shkatërruar deri tek ato. Pavarësisht nga kjo turistët i vizitojnë dhe mbeten të mahnitur”.

Por, çfarë të themi për natyrën! Rreth 80% nga territori i bashkisë bien në rrjetin ekologjik Evropian “Natura 2000”. Në rajon palosen kodrat e malit Sakar, kurse mbi to fluturon një larmi e shkëlqyer prej shpendëve.

Qyteti Svilengrad - pranë urës

Dhe përpara se të ikni, shëtituni nëpër urën e vjetër prej guri të qytetit Svilengrad, e cila lidh dy brigjet e lumit Marica. Ura është e ngritur gjatë vitit 1529 si një pjesë nga kompleksi , i cili përfshin dhe karvan saraj, xhami, çarshi dhe hamam.

Ja dhe disa nga kureshtjet emblematike rreth qytetit Svilengrad të cilat mund t’i shikoni në videon e shkurtër. Filmi është me titra bullgare, të cilat mund të përkthehen automatikisht poshtë në të djathtë.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Veneta Nikollova


Më shumë nga rubrika

Vendpushimi Albena

Vendpushimi “Albena” ishte i pari që mori stikerin "100% të vaksinuar"

Vendet turistike në Bullgari me staf të vaksinuar do të marrin stiker "100% të vaksinuar", njoftoi në një konferencë shtypi në Albena Ministrja e Turizmit Stella Balltova. Pushimorja e parë që mori një stiker të tillë është Albena. Në vendpushim ka..

botuar më 21-06-10 7.29.MD

Me një vëmendje të shtuar pranë rezervuarëve gjatë sezonit të verës

Në muajt e ngrohtë të verës turistët kërkojnë freski buzë detit ose rreth lumenjve të bukur malorë dhe digave. Që të mund të ndihen të pa rrezikuar pranë rezervuarëve të shumtë të pa mbrojtur në vend, “njerëzit mund të pushojnë buzë tyre, por në..

botuar më 21-06-10 10.16.PD

Parashikueshmëria, vaksinimi masiv, hotelet kovid, apo si ta shpëtojmë verën turistike 2021?

Në këtë moment turistët kërkojnë një siguri më të madhe dhe parashikueshmëri. Ata gjithnjë e më pak ndikohen nga çmimet, nga atraksionet suplementare, cilësia e shërbimit si dhe nga faktorë të tjerë, të cilat paracaktonin sjelljen e tyre përpara..

botuar më 21-06-08 12.38.MD