Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

29 shtatori – Dita Botërore e Zemrës

Foto: bnt.bg

Me iniciativë të Organizatës Botërore të Shëndetësisë më 29 shënohet Dita Botërore e Zemrës.  Sipas statistikës sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku për mortalitetin e parakohshëm – më se 90 për qind nga vdekjet në botë dhe më se nga 50 për qind në Evropë.

Bullgaria nuk bën përjashtim nga kjo statistikë negative dhe 65për qind nga mortaliteti i popullsisë është për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare. Vdekshmëria nga infarkti miokardial po rritet në moshë aktive, sidomos te meshkujt. Specialistët shëndetësor konkludojnë se vitet e fundit hipertensioni zbulohet te gjithnjë e më shumë të rinj.

Në ditët tona edhe frika nga Covid-19 dhe vet Covid-19 u kthyen në armik të zemrës. Këtë e pohojnë nga Instituti Bullgar i Kardiologjisë, i cili nis një fushatë kombëtare me qëllim që te pacientë të mjekuar nga Covid-19 të zbulohen pasojat mbi zemrën dhe sistemin kardiovaskular, njoftoi BTA. Në kuadrin e projektit kardiologë bullgarë do të realizojnë konsultime, diagnostikime dhe mjekim falas të pacientëve nga gjithë vendi të cilët kishin koronavirus. Starti i fushatës do të jepet Ditën Botërore të Zemrës – 29 shtator 2020.

Nga instituti theksojnë, se në Bullgari më se 60 për qind nga të gjitha rastet e vdekjes janë për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare. Infeksioni Covid përkeqëson treguesit e sëmundjes së zemrës dhe komplikon trajtimin.


Më shumë nga rubrika

Bileta dhe karta pa kontakt në transportin publik të Sofjes

Nga 11 maji në transportin publik të Sofjes fillon pagesa pa kontakt e biletave dhe përdorimi i kartave të reja plastike për udhëtime në transportin tokësor. Para programit "Horizont" të Radios Kombëtare Bullgare drejtori i Qendrës për Lëvizjen..

botuar më 21-05-11 10.49.PD
Svetlla Petrovа

Këshilli Publik i Radios Kombëtare Bullgare kërkoi rivendosjen e buxhetit të medias

Këshilli Publik i Radios Kombëtare Bullgare /BNR/ bën thirrje për vendosjen e moratoriumit mbi uljen e fondeve për median. “Insistojmë që subvencionimi buxhetor të rikthehet në shumën e tij fillestare”, shkruajnë anëtarët e këshillit në një letër..

botuar më 21-05-10 6.43.MD

Diana Dimitrova transformon mjedisin me qëndisje prej kapakësh plastikë

Diana Dimitrova krijon qëndisje nga kapakët plastikë, duke i transmetuar mesazhet e koduara të grave bullgare me ndihmën e materialit modern. Panelet e saj zbukurojnë gardhin e eko-parkut në qytetin e saj të lindjes Elin Pelin dhe ndihmojnë ringjalljen e..

botuar më 21-05-10 11.19.PD