Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Përparësja – kartëvizita e bullgares në të kaluarën

Foto: Ani Petrova

Dikur bullgarja i ka punuar vetë veshjet e veta, duke zgjedhur materialet, ngjyrat dhe elementet, ndërsa përparësja ka qenë diçka si “kartëvizita e saj”. Përparësja ka treguar nga çfarë vendbanimi është gruaja, sa e pasur është, nëse është e ve, ose do që të martohet. Ajo ka treguar madje moshën e pronares së saj.

Për botën e pasur të kësaj veshjeje tradicionale bullgare dhe për koleksionin e vet prej mbi 30 ekzemplarësh na tregon Toma Belev në publikimin e Radio Bullgarisë Një koleksion i shkëlqyer i Toma Belevit prej përparëseve bullgare nga shekujt 19-20Më shumë nga rubrika

Në folklorin bullgar Shën Dhimitër posedon forcë të madhe shpirtërore

Dita e Shenjtorit Dhimitër është një nga festat e mëdha të krishtera. Kjo është dita në të cilën nderojmë kujtimin e Dëshmorit të Madh Shën Dhimitër Mirotoçivij. Ai lindi në Selanik në shekullin e III. Ishte bir i kryebashkiakut të qytetit, i cili..

botuar më 20-10-26 6.05.PD

Bulgarian bag – vegla bullgare për trajnim cilësor

Bulgarian bag – ky është emri i një vegle unike sportive, e cila fiton një popullaritet gjithnjë e më të gjerë në botë, si në fitness, ashtu edhe në një sërë sportesh të tjera. Forma specifike i detyrohet analogjisë për qengjin, të cilin..

botuar më 20-10-24 5.00.PD

Zllata Mëglenska – mbrojtësja e bullgarëve jashtë shtetit

Sot të krishterët ortodoksë në Bullgari nderojnë shenjtoren Zllata Mëglenska – përkrahëse dhe mbrojtëse e bullgarëve jashtë kufirit. Ajo ka jetuar gjatë zgjedhës turke në shekullin XVIII në fshatin Sllatino, i cili sot gjendet në territorin e Greqisë. Në..

botuar më 20-10-18 5.05.PD