Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Vjeshta është e shkëlqyer për kërkuesit e fenomeneve shkëmbore në Bullgari

Foto: BGNES

Muaji i këndshëm tetor me rrezet përkëdhelëse të diellit na fton të shijojmë malin dhe takimet me natyrën. Gjethet е përmbushura me ngjyra të larmishme bien nga pemët dhe përpara vështrimit tonë zbulohen format fantastike shkëmbore, të cilat u përngjajnë njerëzve dhe kafshëve.

Kërkuesi i fenomeneve shkëmbore Rumen Zinoviev ka mbledhur në një fotoalbum qindra prej këtyre figurave me një kuriozitet antropomorf dhe zoomorf. Nëse ato janë fryt i dorës së njeriut ose thjesht janë një lojë e natyrës?

Në një intervistë për Radio Bullgarinë Rumen Zinoviev tregon për format shkëmbore, të cilat ai i mbledh me një kujdes të madh për vite me radhë. Disa prej tyre i gjen vetë, ndaj të tjerave e drejtojnë banuesit vendas, sepse janë të vështira për t’u zbuluar. “Arrij deri në konkluzionin se natyra është mjaft e mençur, sepse posaçërisht fsheh prej nesh gjëra, të cilat mund t’i shkatërrojmë“ tregon Zinoviev.

Shikoni disa nga figurat shkëmbore më ndikuese në publikimin nga koleksioni i Radio Bullgarisë: Zbulimet shkëmbore të Rumen Zinovievit: Në kërkim të lidhjes midis kohës moderne dhe lashtësisë


Më shumë nga rubrika

Në folklorin bullgar Shën Dhimitër posedon forcë të madhe shpirtërore

Dita e Shenjtorit Dhimitër është një nga festat e mëdha të krishtera. Kjo është dita në të cilën nderojmë kujtimin e Dëshmorit të Madh Shën Dhimitër Mirotoçivij. Ai lindi në Selanik në shekullin e III. Ishte bir i kryebashkiakut të qytetit, i cili..

botuar më 20-10-26 6.05.PD

Bulgarian bag – vegla bullgare për trajnim cilësor

Bulgarian bag – ky është emri i një vegle unike sportive, e cila fiton një popullaritet gjithnjë e më të gjerë në botë, si në fitness, ashtu edhe në një sërë sportesh të tjera. Forma specifike i detyrohet analogjisë për qengjin, të cilin..

botuar më 20-10-24 5.00.PD

Zllata Mëglenska – mbrojtësja e bullgarëve jashtë shtetit

Sot të krishterët ortodoksë në Bullgari nderojnë shenjtoren Zllata Mëglenska – përkrahëse dhe mbrojtëse e bullgarëve jashtë kufirit. Ajo ka jetuar gjatë zgjedhës turke në shekullin XVIII në fshatin Sllatino, i cili sot gjendet në territorin e Greqisë. Në..

botuar më 20-10-18 5.05.PD