Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Sot nderojmë “engjëllin tokësor” Shën Joan Rillski

Foto: arkiv

Më 19 tetor Kisha Ortodokse Bullgare kremton solemnisht transferimin e lipsanave të Shën Joan Rillskit në Sredec (Sofja e sotme) dhe kanunizimin e tij zyrtar si shenjtor. E quajnë çudibërës, sepse me emrin e shenjtorit janë lidhur shumë dëshmi të lutjeve të dëgjuara dhe të shërimit hyjnor të sëmundjeve të ndryshme.

Që si i gjallë Joan Rillski fitoi në trojet bullgare famën e ndërmjetësit të Zotit. Megjithëse jetonte shumë vite në vetmi të plotë në pyllin e malit Rilla njerëzit vazhdimisht e kërkonin për përkrahje dhe mbrojtje. Pasi vdiq më 18 gusht të vitit 946 e varrosën në shpellën afër Manastirit të Rillës të themeluar nga ai.

Pas ca kohe ai u shfaq para vëllezërve murgj dhe i porositi për t’i transferuar lipsanat e tij në Sredec. Më 1 korrik 1469 murgjit i kthyen eshtrat në Manastirin e rinovuar të Rillës, ku edhe sot e kësaj dite besimtarët kërkojnë mbrojtjen e Shenjtorit.

"Nuk disponojmë të dhëna të mjaftueshme për të – vë në dukje ati Bojan Sarëev. Koha në të cilën ka jetuar është e largët, në fund të shekullit IX dhe në fillim të shekullit X. Këto kanë qenë kohëra të vështira dhe të sëmura për popullin dhe shtetin. Korrupsioni në rrethet e larta politike ka qenë i madh, ka pasur sekte. Ndërsa prishja morale i kishte poshtuar të gjitha shtresat e shoqërisë. Pikërisht në këto kohëra të rënda Zoti e e dërgoi Shën Joan Rillskin që të na tregojë të vërtetat e Ungjillit të Shenjët."

Tërë intervistën me atin Sarëev mund ta lexoni në publikimin “Shën Ivan Rillski – mbrojtësi i Bullgarisë” nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Që nga viti 1995 e këtej dita e Shën Joan Rillskit – 19 tetori, shënohet edhe si Dita e Mjekut Bullgar.


Përpiloi: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva


Më shumë nga rubrika

102 vjet nga Traktati Neuilly dhe trashëgimia e rëndë për Bullgarinë

27 nëntori 1919 është një datë e trishtuar për Bullgarinë. Në këtë ditë u nënshkrua një traktat paqeje në periferi të Parisit Neuilly-sur-Seine, i imponuar ndaj vendit tonë pas disfatës së tij në Luftën e Parë Botërore / 1914-1918 /. Me..

botuar më 21-11-27 7.15.PD
Shën Klimenti i Ohrit

Universiteti i Sofjes kremton ditën e shenjtorit të tij mbrojtës

Më 25 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare kremton klerikun dhe arsimtar të madh bullgar Shën Klementin, Kryepeshkopin e Ohrit. Shën Klementi njihet edhe si një nga nxënësit e vëllezërve Kirill dhe Metodij i cili së bashku me nxënësit e tjerë të të dy..

botuar më 21-11-25 11.39.PD

Me Hyrjen e Nënës së Zotit në tempull festojmë Ditën e Familjes Ortodokse

Më 21 nëntor, në ditën e Hyrjes së Nënës së Zotit në tempull, bullgarët ortodoks festojnë dhe Ditën e familjes së krishterë dhe të të rinjve të arsimuar. Sipas traditës kishtare familjet shkojnë në kishë, që të nderojnë bashkë hyrjen e Mërisë 3..

botuar më 21-11-21 5.35.PD