Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Dita e Shën Dhimitërit është!

Në folklorin bullgar Shën Dhimitër posedon forcë të madhe shpirtërore

Foto: arkiv

Dita e Shenjtorit Dhimitër është një nga festat e mëdha të krishtera. Kjo është dita në të cilën nderojmë kujtimin e Dëshmorit të Madh Shën Dhimitër Mirotoçivij. Ai lindi në Selanik në shekullin e III. Ishte bir i kryebashkiakut të qytetit, i cili ishte një i krishterë i etshëm. Në atë kohë pushteti persekutonte besimtarët në fenë e krishtere, prandaj familja ruante në sekret përkatësinë e vet fetare. Prindërit e Dhimitrit për një kohë të gjatë nuk kishin fëmijë dhe prandaj me zell i drejtoheshin lutje Zotit që t’i dërgonte një trashëgimtar. Biri që lindi posedonte virtyte jashtëzakonisht të rralla. I edukuar mirë, i riu i pashëm gjithashtu u bë një i krishterë i zellshëm dhe vdiq si dëshmor për besimin. Në varrin e tij në Selanik ngritën një kishë të vogël. Mirëpo edhe para kësaj shërbëtori i Dhimitërit kreu shërime të panumërta me rrobën dhe me unazën e shenjtorit. Në vendin e kishës së vogël sot ngrihet një bazilikë e mrekullueshme, në të cilën ruhen lipsanet e Shenjtorit. Në folklorin bullgar Shën Dhimitrit i kushtohet një vend special, ndërsa emri i muajit tetor, kur bie festa e tij është i njohur si “Muaji i Shën Dhimitrit”.

Në të gjitha përrallët popullore bullgare Shën Dhimitër posedon forca të mëdha shpirtërore. Imazhi i tij kujton priftërinjtë e lashtë bullgarë,  shëruesit dhe parathënësit legjendarë.

Sesi populli e lavdëron Shenjtorin Dhimitër mund të lexoni në botimin: Dita e Shën Dhimitrit – këngë, besime, zakone


Më shumë nga rubrika

Shijoni bukurinë e valleve popullore bullgare

Kostume shumëngjyrëshe, muzikë magjepsëse, valle të bukura dhe këngë melodike që ngjallin një vullkan emocionesh... Vallet temperamente bullgare, shpesh në ritme të pabarabarta, zënë një vend të  rëndësishëm në kartëvizitën e vendit tonë jashtë shtetit...

botuar më 20-11-29 5.25.PD

Pavarësia e Shqipërisë dhe përkrahja e popullit bullgar

Para 108 vitesh populli bullgar priti me mirëkuptim dhe gëzim shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 nëntor 1912. Dhe në të vërtetë, Bullgaria kudo, në Konferencën e Londrës, para qeverive të mëdha, nuk u kursye kurrë për të marrë anën e Shqipërisë..

botuar më 20-11-28 7.05.PD

Nëpër kalldrëmet e Bllagoevgradit – lagja e vjetër “Varosha”

Jo një ose dy qytete bullgare e kanë ruajtur të paprekur atmosferën e Rilindjes. Blagoevgrad është një prej tyre. Mjafton të ecësh në pjesën e tij të vjetër për të udhëtuar të paktën 150 vjet prapa në kohë. Lagja “Varosha” daton në shekullin e 18-të. Në..

botuar më 20-11-28 4.25.PD