Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pas fundit të krizës në skenë do të dalin sipërmarrësit socialë

Foto: Pixabay

Afro 4700 organizata te ne e quajnë veten ndërmarrje sociale dhe me veprimtarinë e tyre kontribuojnë për 1-2% prej Produktit të Brendshëm Bruto. Në të njëjtën kohë sektori i ekonomisë sociale dhe solidare me Bashkimin Evropian formon 7-8% prej prodhimit kombëtar.

Epidemia e koronavirusit dhe kriza ekonomike si rrjedhojë e pandemisë shtruan çështjen për rolin e sipërmarrësve socialë. Akoma më tepër se “ekonomia sociale përfshin shumë sfera dhe kuptimi i saj nuk është vetëm në ndihmën e grupeve të rrezikuara në shoqëri, por edhe në ndikimin pozitiv mbi njerëzit dhe mjedisin”, nënvizoi para BNR-së Ivana Murxheva nga Shoqëria kombëtare e përpunuesve dhe firmave të vogla familjare.

“Për fat të keq sivjet gjithçka ndryshoi rrënjësisht dhe po vëzhgojmë një përqendrim të madh në qytetet e mëdha – komentoi nga ana e vet Gavraill Gavraillov, profesor në Universitetin e Plovdivit. – Praktikisht në pjesët e mëdha të vendit tonë nuk ka sipërmarrës socialë, ose aktualisht ata janë fshehur dhe presin që kriza të kalojë.


Specialisti prognozoi se pas kalimit të këtyre kohërave të vështira do të dalin në skenë sipërmarrës më të fuqishëm, të cilët do të përpiqen të kompensojnë ndikimin e kizës dhe mungesën e politikës adekuate nga ana e shtetit – jo vetëm në sferën sociale.

“Unë supozoj se pikërisht atëherë, kur fillojnë këto procese, sipërmarrësit do të propozojnë alternativën e tyre. Një pjesë e madhe prej tyre do të hyjnë në sektorin e turizmit, sepse pas mbylljes së centraleve të qymyrit imazhi i rajonit si një vend i pastër ekologjikisht i përshtatshëm për vizita dhe shëtitje familjare do të përmirësohet shumë.”

Sipas profesorit personalitet e para tashmë po hyjnë në biznesin social. “Çështja është të shohim se ku është vija ndarëse mes të ashtuquajturave “sipërmarrës komercialë dhe atyre që e ndryshojnë mjedisin”, nënvizoi Gavraill Gavraillov dhe vetë ai e dha përgjigjen – në ndjenjën e lumturisë nga ajo që bën dhe nga ajo që e lë pas teje për brezat e ardhshëm.

Faktori “natyrë” do të bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm në jetën tonë, prognozon Gavraill Gavraillov. Viti i fundit, sipas fjalëve të tij, ishte një luftim mes mikro dhe makro botës, mes viruseve dhe njerëzve.

Aktualisht deficiti kryesor është mungesa e solidaritetit – po vazhdon pedagogu. – U ndërprenë lidhjet sociale – jo vetëm për shkak të epidemisë. Sa më shumë përpiqemi të zhvillohemi ekonomikisht, kaq më shumë e dëmtojmë mjedisin tonë dhe të ardhmen e fëmijëve tanë. Dhe kjo pa dyshim ndikon mbi ndjenjën tonë të lumturisë.”

Përpiloi: Diana Cankova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: Pixabay, Facebook


Më shumë nga rubrika

Ministri Llëçezar Borisov

Humbjet për Produktin e Brendshëm Bruto mund të arrijnë 500 mln euro

Si Ministër i Ekonomisë nuk desha ta mbyllnim sektorin, por e rëndësishmja është se kjo është vetëm për 3 javë. Më 21 dhjetor biznesi përsëri do të punojë. Ne duhet të marrim parasysh situatën e epidemisë dhe të mendojmë për shëndetin e njerëzve...

botuar më 20-11-26 11.53.PD

Sektori i bujqësisë është ndër më pak të prekurit nga pandemia

Vlera e shtuar bruto e krijuar në bujqësi, pylltari dhe peshkim në vitin 2019 arriti gati 3.9 miliard levь (rreth 2 miliardë euro), një rritje prej 4.1% krahasuar me 2018. Këtë e tregon analiza në raportin vjetor mbi gjendjen dhe zhvillimin e..

botuar më 20-11-25 4.49.MD

Shkupi ngrin investimet në Centralin Atomik Elektrik “Belene”

Maqedonia e Veriut përkohësisht heq dorë nga investimi në Centralin Atomik Elektrik “Belene” dhe orientohet te centrali grek i gazit në Aleksandrupolis. Këtë e shpalli para një forumi energjetik në Shkup drejtori ekzekutiv i Shoqatës Aksionare..

botuar më 20-11-25 9.41.PD