Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kreshmët e Krishtlindjes – një kohë për të pastruar shpirtrat dhe për të mbushur zemrat me dashuri

Foto: arkiv

Fillojnë Kreshmët e Krishtlindjes, të cilat sipas traditës së krishterë zgjaten 40 ditë. Krahas përmbajtjes nga ushqimi me origjinë shtazore, kreshma e krishterë përfshin edhe përmbajtjeje nga mendime, fjalë  dhe vepra të këqija dhe mëkatare. Sipas të thënës nga Shën Joan Gojëmbël- “dobia nga kreshma nuk duhet të të kufizojë vetëm në përmbajtja nga ngrënia e një ushqimi më pikant dhe të yndyrshëm, sepse kreshma e vërtetë është largimi nga të këqijat. Shmangu padrejtësinë. Fal të afërmit fyerjen. Fal borxhlinjtë”.

Kur vetëdija është e pastër për nga mendimet për jetën dhe nevojat tokësore, atëherë shpirti ynë spastrohet. Ne fillojmë ta perceptojmë në një mënyrë të ndryshme mjedisin i cili na rrethon, kurse njerëzit rreth nesh na bëhen më të afërt, sepse hapin zemrën tonë dhe lejojmë që ajo të mbushet vetëm me dashuri. Atëherë kujtohemi se, shqetësimet dhe përkujdeset tokësore nuk janë asgjë tjetër përveç sprova, të cilat na bëjnë edhe më të fortë dhe na ndihmojnë  të kërkojmë të mirën kudo. Dhe sot, në këtë vit të përmbushur me sprova të shumta, apeli ynë ndaj jush është i njëjti: Hapni zemrat tuaja për dashurinë e të afërmeve, duke treguar dhembshuri dhe mirësi ndaj të panjohurve. Zgjidhni dhe fjalët, me të cilat flisni, që të mos të prekni padashur dikë. Të jeni kokë ulur!


Më shumë nga rubrika

Doktor Anat Livne gjatë hapjes së ekspozitës “Varshava hebre: Historia e frymës njerëzore” në muzeun “Bejt Lohamej-Ha-Geataot” - janar 2018

Një pasardhëse e hebrenjve bullgarë tregon arkivin e Janusz Korczak

27 janari është dita në të cilën gjatë vitit 1945 lirohen të mbijetuarit e pakët të shpëtuar në kampin e përqendrimit në Auschwitz. Dhjetëvjeçarë më vonë OKB-ja e kthen datën në një Ditë Ndërkombëtare për të përkujtuar Holokaustin, duke inkurajuar jo..

botuar më 21-01-27 7.10.PD
Zhana Gendova dhe Vasill Gendov

Zhana Gendova – muza e parë në kinematografinë bullgare

Njëzet vjet pasi vëllezërit Lumiere i treguan publikut të mahnitur në Paris një histori përmes imazheve lëvizëse, filmi i parë bullgar “ Bëllgarani është galant ” u shfaq në Teatrin Modern të Sofjes. Krijuesi i tij Vasill Gendov do të bëhej..

botuar më 21-01-26 12.56.MD

“Kisha e varrosur” në Patalenica

Në  fshatin Patalenica , të vendosur në rrëzat e Rodopeve, gjendet një nga monumentet më të rëndësishme mesjetare të kulturës - kisha “ Shën Dhimitri ”. Supozohet se kisha ka qëndruar rreth gjysmë mijëvjeçarë të groposur nën dhe për të  mos u fyer nga..

botuar më 21-01-24 6.20.PD