Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Perënditë i thanë Perandorit Trajan se ku mund të ndërtonte Marcianopol

Foto: bulgariatravel.org

Pak njerëz e dinë se nën lagjen e qytetit të Bullgarisë Verilindore Devnja gjenden rrënojat e një prej qendrave strategjike të Perandorisë Romake - Marcianopol. Vendi tërhoqi vëmendjen e romakëve me sasinë e bollshme të materialeve të ndërtimit dhe ujit të pijshëm.

Sipas legjendës një ditë perandori romak Trajan u ndal me trupat e tij pranë burimeve karstike të Devnjas dhe motra e tij Marcija dërgoi shërbyesen të sjellë ujë, por mjerisht ena e artë i ra nga duart dhe u fundos. Kur pas ca kohe ena doli në sipërfaqe të lumit të afërt, romakët e pranuan çudinë si shenjë nga hyjnitë. Kështu në këtë vend perandori themeloi qytet të cilin e quajti Marcianopol me emrin e motrës së tij të bukur.

Qyteti është i ndërtuar në bazë të sistemit ortogonal me rrugë të drejta, të orientuara në drejtimet e botës. Në pjesët qendrore, si dhe në lagjet janë ngritur godina të mëdha shoqërore, tempuj të hyjnive nga panteoni greko-roman, biblioteka, arka triumfale.

Më shumë për këtë qytet të madhërishëm në territorin e Bullgarisë tregon botimi “Marcianopol – qyteti me mozaikët marramendës romakë” nga koleksioni i Radio Bullgarisë.


Më shumë nga rubrika

Kongresi i Manastirit dhe roli i emigracionit shqiptar në Bullgari

Nga data 14 deri më 22 nëntor 1908 në Manastir u mbajt Kongresi panshqiptar, i cili mbeti në historinë e popullit me emrin “Kongresi i Alfabetit”. Në këtë kongres u morën vendime me rëndësi të jashtëzakonshme për zhvillimin e kulturës shqiptare dhe..

botuar më 20-11-22 3.56.MD

Zllatogradi është një xhevahir arkitekturor në zemrën e malit Rodopa

Çdo vit më 21 nëntor qyteti Zllatograd shënon festën e tij me program të pasur i cili tërheq mijëra miq në këtë krahinë piktoreske në malin Rodopa. Data nuk u zgjodh rastësisht – kjo është Dita e Çlirimit të qytetit nga pushteti shumëshekullor..

botuar më 20-11-21 5.15.PD

Gurët e Shurdhër - aty ku venitet jehona

Një kompleks i madh i lashtë kulti i formimeve shkëmbore në Rodopet Lindore ka tërhequr në mënyrë të parezistueshme studiues dhe turistë për dekada. Vendasit e quajnë Gurët e Shurdhër. Këto janë mbi 500 kamare të gdhendura në shkëmbinjtë përgjatë..

botuar më 20-11-15 5.15.PD